Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2010 10:05 - Крепостта на задръжките: изход ли е кибер анонимността
Автор: cefulesteven Категория: Други   
Прочетен: 808 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Из "За книгите и хората"

Имаш нужда от крепостта си. Навън климатът е променлив, често дъждовете са киселинни. Камъни не падат от небето, както в едно архаично кръчмарско парче, но кал, подметки и части от опушените задни прелести на пияни сапьори, опитали се да обезвредят механизма на Големия взрив, все още се сипят - заедно с болтове, лостове, напомнящи ръчни спирачки и всякакви други безумия, с каквито някой наивник някога е вярвал, че може да надделее над природната мощ, над логиката на Дивата, да пречупи характера на стихията, в която живеем и която живее в нас.

Току-виж някое подобно летящо чудо те треснало в главата.



Имаш нужда от покрива си. От стените си също. Защото Дивата ражда прелестта, но ражда като на шега и свои жалки подобия. И тъй жестоко им се присмива, че всяка майка може да бъде отвратена от характера й.

Но Дивата, освен Майка, е и Пазител, освен Воин, е и Философ. Създава абстракции, за да опази децата си - от развитие, което е възможно да ги доведе до твърде жалък вид. Нека виждат братята и сестрите си като животните, на които ще заприличат, ако не се грижат за човешкото в себе си, ако не се стремят да го опазят или пък разрушат крепостните стени, за които иде реч. Навън, зад стените, има милиони причудливи форми на животинското, но - разбира се, "нямащи невинността му", за която споменава и самият Заратустра. Без стените просто ще бъдеш само ед на от тези форми.



В този замък си и монарха. Но няма властелин, който да не прилича малко на хвърления от самия него в тъмницата, все с нещо заслужил лишаването си от свобода. Крепостта е съавторска творба на архитекта на палатите на Соломон и архитекта на замъка Иф. Светлото и тъмното е. В най-симбиотичния им вид. Никаква граница между едното и другото. Пълна хомогенност. Царят е затворник.



Представи си, че имаш един единствен изход от ограниченията си. Не е точно свобода, макар и да е средство към нея. Врата, която води навън, но води до определено място - скришна градина, зад нея - плаж, а зад плажа - океан до хоризонта. Обръщаш глава назад, виждаш само крепостта. Не си в нея, вън си от стените й, много повече имаш, но - толкова. Стените пак те ограничават. Да, без тях не може, но не може ли въпреки тях, с повече... Самата Дива го иска.

Вратата те улеснява.



Но има един друг момент, който през цялото време ти се изплъзва, понеже имаш врата. От крака на едно от леглата в стаята може да се направи длето. По наронените покрай стените камъчета, които всяка седмица се налага да помиташ навън, може да се предположи, че стените не са толкова крепки, щом сами се ронят. Но колко ли са дебели? Не се е и наложило да се запиташ. Понеже имаш вратата.

За по-малко от година с длетото, направено от леглото, може да се прокопае тунел. Необходими са усилия.

А вратата дава известна свобода. И то без никакви усилия. Известна...



Ако все пак се прокопае тунела, той извежда в една дъхава гора с безброй пътеки. По тях можеш да откриеш истини и животоспасяващи билки, каквито в замъка няма. Но може и да се изгубиш или да станеш част от всичко онова, от което замъкът би те опазил. Общото между маската (виртуалната анонимност в случая, но се отнася и до всяка друга маска в ежедневието) и вратата е, че дават известна свобода. Но в нея е и най-голямото ограничение. Осланяйки й се прекомерно, губим от заложения потенциал да се освобождаваме и опознаваме природата си.



Не отричам маските - без тях не можем. Но не е освобождение да изберем техните ограничения, за да се спасим от своите.

Нека не използваме като единствена врата за изход от крепостта на задръжките анонимността, възможност за която ни дава кибер пространството.

Защото ще изгубим и нейната истинска ценност.

2009-06-22


Още от колонката ми в Буквите 



Новият ми роман: "Убийство в социалната мрежа", може да бъде издаден, благодарение на твоя глас, тук.


Тагове:   изход,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cefulesteven
Категория: Изкуство
Прочетен: 8409166
Постинги: 4392
Коментари: 35627
Гласове: 112535
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031