Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2011 11:34 - За суетата и литературните престъпления
Автор: cefulesteven Категория: Други   
Прочетен: 3737 Коментари: 4 Гласове:
55


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През последната седмица повторно за доста кратко време се случи "чудото" на пошлостта. Жена със странни потребности от изяви показа по абсурден начин своята слабост към поезията. Издаде стихосбирка - уж с нейни, а всъщност с крадени, най-вече от мрежата, стихове. Имала е премиера. Мога да си представя как е протекла. За книжката е говорил човек, който превръща всяко представяне в емоционално събитие. Говори за поезията със страст на поет, артистичен и харизматичен е. Думите му са един изчистен поток на мисълта, който откъсва съзнанието на слушателя от реалността - като зле завързана на брега ладия, която вятърът понася из криволиците на течението през един чудат свят, разтварящ своята загадъчна действителност за първи път, по уникален начин. Светът на един поет, на една чувствена душа, разлистила се като роза в най-красиво откровение. Присъствал съм поне на десетина представяния от този човек, той е направил стотици. Това, което съм видял - винаги е имало сълзи, винаги е имало вълнение, възклицание, въздишки, при това съвсем импулсивни и непресторени.

Не го упреквам, че е бил подведен. Това, че дори един специалист, безспорно от класа, е бил въвлечен в обидния театър доказва, че никой не е застрахован от грешки. И в злото в случая има нещо добро, защото, ако се беше случило на един по-малко доказан критик това можеше да е краят на кариерата му. Върху него да бъде стоварена и тежестта на допълнителна отговорност. В крайна сметка не той е и целта на колонката ми.

Не е целта на колонката ми и проблемът за авторските права. За тях трябва да се отдели много повече и по-сериозно внимание. Не става само с писане, четене и приказване. С гневливи постинги и отзиви из мрежата. Иска се много работа и съпричастност. Клуб "Буквите" отдавна работи по въпроса, много преди двата нашумели най-грозни случаи. Колкото по-внимателно следите в сайта, колкото повече подкрепяте действията на клуба и сами предприемате действия в указваните насоки и не предприемате зловредни, в толкова по-голяма безопасност е интелектуалната ви собственост. И не подценявайте проблема: подобно посегателство може да струва на някого психическото и физическото здраве, финансовото състояние, че дори живота. Ще спра дотук, длъжен бях да го напиша, но вече споменах, че целта на колонката ми не е необятната тема за защита на авторските права.

Искам да си представите атмосферата в онази зала. Затаеният дъх, просълзените очи на публиката. "Авторката" е гледала в тези очи...

Материалът продължава тук



Гласувай:
59



Следващ постинг
Предишен постинг

1. monaliza121 - За книжката е говорил човек, който ...
07.03.2011 19:56
сигурно не е погледнал стихотворенията в нея.
цитирай
2. silencemurmur - "Авторката" е гледала в тези очи...
08.03.2011 03:46
Световните мародерци гледат в очите на човечеството и го влачат на ешафота.
Има ли значение този нелепкав ураган в чаша?
И "авторката" и "критикът" са свършили кариерите си. Какво по-хубаво от това за публиката?
цитирай
3. apostapostoloff - Като пъдарите...
08.03.2011 06:15
Такива мършляци трябва да бъдат третирани така, както преди време пъдарите са третирали крадците. Обесвали са краденото около вратовете им, а след това са ги прекарвали през селото.

Е, нека нашето село да бъде блогосферата...
цитирай
4. kass - cefulesteven
08.03.2011 09:16
Не знам кому е нужно да присвои чужди произведения??? Недоумявам кражбата на чуждо призвание, няколкото мига възхищение на публиката ще изтрият ли омерзението, което крадецът изпитва, че е неспособен да създаде нещо свое???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cefulesteven
Категория: Изкуство
Прочетен: 8405484
Постинги: 4392
Коментари: 35627
Гласове: 112535
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031