Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2018 14:30 - Тестът - практически съвети (част 1)
Автор: lawyers Категория: Други   
Прочетен: 2315 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.11.2018 06:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Здравейте.
В серия от статии ще се опитам да споделя своя опит и да разкрия ценни според мен насоки по отношение на подготовката на всеки кандидат-адвокат за изпита пред Висшия Адвокатски Съвет.
В първия материал от тази поредица, ще обърна вниманието Ви към първата и по моему най-трудна част от изпита - решаването на теста.

Съвет № 1. Не бързайте.
Времето, което имате на разположение за решаване на теста е 3 астронимически часа - 180 минути. При тенденция от последните изпити сесии броят на въпросите да бъде точно 70 на брой, означава, че за отговор на всеки въпрос имате средно по 2 минути и 30 секунди.
Уверявам Ви, каквото и да правите - предостатъчни са.
Съвсем спокойно може да прочетете условието на въпроса, да осмислите всяка дума и да вникнете в дадените отговори преди да изберете верния от тях.
Оставете си време за финална проверка преди предаване на работата.

Съвет № 2. А когато не знам отговора?
Със сигурност ще има въпроси, чийто отговор не знаете. Моите искрени адмирации, ако няма такива.
Лично аз си изградих стратегия да оставям тези въпроси за последно, като по този начин си дам повече време за разсъждаване върху тях. Обикновено (в повече от половината въпроси) единият от дадените три отговора е очевидно неверен, т.е. изборът ни автоматично ще бъде между два, а не три - нещо, което помага значително.
За да разсъждаваш обаче, са необходими знания - а когато такива не са налице, става сложно. Безспорно е така, но все пак системата на оценяване при теста не различава грешен отговор от недаден отговор, т.е. и в двата случая 100% не получавате дивидент. Обратно, ако дадете отговор, за който не сте сигурен - имате цели 33,3% шанс да сте посочили именно верния такъв, докато ако не маркирате - шансът ви е 0%. С други думи попаднете ли на "невъзможен" за Вас въпрос - задължително дайте отговор.

Съвет № 3. Имате право на 14 грешки.
В последните няколко сесии, въпросите, давани на теста са точно 70. Това означава, че за да преминете в следващата фаза на изпита, са Ви необходими минимум 56 верни отговора (80% успеваемост). Летвата безспорно е високо поставена, тъй като на всеки 5 въпроса имате право на 1 единствена грешка.
Връщам се на преходния абзац - трудните въпроси си ги оставям стратегически за накрая. Ако се окаже, че броят им е по-малък от 14 - може да се усмихнете широко, тъй като независимо от отговора, който ще посочите, ако всичко друго е вярно - преминавате напред. Ако обаче въпросите, чийто отговор не знаете, е по-голям от 14, тогава съществува риск от отпадане. Спокойно има по-трудни и по-малко трудни въпроси. Моят съвет - започнете с по-малко трудните - тези, за които имате понятие. Отделете спорно от безспорно, но задължително дайте отговор.

Тази статия е само началото - за повече информация и конкретни въпроси може да задавате във фейсбук страницата - Адвокатски изпит
Успех!





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lawyers
Категория: Други
Прочетен: 60998
Постинги: 15
Коментари: 0
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031