Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2010 11:17 - Право на самоубийство
Автор: cefulesteven Категория: Изкуство   
Прочетен: 2216 Коментари: 4 Гласове:
110


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
- Задължен съм да ви обясня на ясен и достъпен език, смисълът на постъпката която декларирате с подписа си. Вероятно сте наясно и този разговор ще ви се стори напълно излишен и досаден, но без него документа ще е невалиден. Разбирате ли ме? – гласът на нотариуса беше топъл, очите му се усмихваха, но беше сериозен. Изглеждаше малко отегчен, но беше придобил този вид с годините си. Трудно прикриваше почудата си-Попитах ви: разбирате ли ме?

- Да.

- Ще ви задавам често въпроса: Разбирате ли ме? Моля ви да ми отвръщате без досада и раздразнение, защото той е част от протокола. Разбирате ли ме?

- Да.

- Изпълних задълженията си и прегледах био-директорията ви. Нямате психически отклонения и носите цялата отговорност за постъпките си. Няма законови пречки да вземете решението си. Ясно ви е, че то е необратимо?

- Да.

- Какво означава то?

- Отказвам се от правото си на самоубийство.

- Тоест приемате хипотетично вечен живот.

Знаех много добре, но настръхнах. За пръв път се разколебах.

- Един неофициален въпрос. Защо го правите?

- Не мога да отговоря. Писнала ми е тази смърт. Даваме всичко да я имаме. Обричаме й се, търсим я. Единствено в нея откриваме смисъл, останалото е развлечения в чакането й. И много, много усилия. Но не, не е това. И аз не знам какво е. Правили са го и други.

- Да. Отново говоря неофициално. Правили са го. И все богати и капризни млади хора като вас. Които винаги могат да си я позволят и не я ценят достойно. – пламна, но бързо се овладя. – Съжалявам. Попълвал съм и друг път същата молба. Не ми дава мира въпроса, какво може да накара човек да се откаже от правото си на личен избор.

- Не знам.

- Точно така. Да продължим по протокол. Правото на самоубийство се закупува по определените от държавата такси, актуални за деня в който пълната сума е внесена. Правото на самоубийство може да бъде дарено за особени заслуги към човечеството както и на почетни граждани за които са ходатайствали губернаторите. Разбирате ли ме?

- Да.

- Правото на самоубийство се връчва като реабилитация на невинни осъдени. Такова нещо не се е случвало от двеста и осемнадесет години. Присъдите от тогава са справедливи. – долових иронията му. Разбирате ли ме?

- Да.

- Езикът ми достъпен ли е?

- Да.

- Убеден сте в това.

- Напълно.

- Правото на самоубийство се отнема за тежки престъпления или разпространение на нетрадиционни идеи. При тежки психически заболявания, неразрешен опит за самоубийство. Разбирате ли ме?

- Да.

- Споменах, забранен опит за самоубийство. Наясно сте, че той е невъзможен. За части от секундата сателитните системи ще уловят смъртният ви миг и локализира местонахождението на биологичният материал останал от вас. Трябва да ви кажа, че историята познава и скочили във вулкани. Прашинка е достатъчна да бъдете клониран, а паметта до седмица ще е копирала старата напълно. Има случаи в които паметта е дори по-ярка. Излизат тежки моменти от живота с които предишното тяло се е примирило. Чел съм студиите на известни психиатри. Информацията ми е точна. Разбирате ли ме?

- А душата? Душата! Душата! Къде е. Паметта е възстановена, но аз ли ще я изпитвам, ако ме възстановят.

- Душа ли? Не знам. Никой не е способен да отговори на метафизичният въпрос. Клонингите твърдят: „аз съм”. Предполагам, че ако има душа, тялото си я взема обратно. Все пак самоубийството е грях, според религиозните системи, които са приели, че човек има душа. Ако се самоубиете непозволено, най-вероятно ще се озовете в ново тяло със старите си проблеми. Разбирате ме, нали?

- Да.

- Човешкият живот е върховното благо което нашето общество с помощта на технологията е постигнало. Никой няма право да отнема това благо, без разрешение, което му дава правото на свободен избор. Длъжен бях да го кажа. Разбирате ме…-последното го изпя, отегчено.

- Да.

- Все пак защо?

- Защо сте още жив. Знам, че сте дългогодишен нотариус и печелите добре.

- Имам депозит. Винаги мога да си го позволя.

- Но има и инфлация. Възможно е дългогодишните ви усилия да се окажат пропилени.

- Аз съм висококвалифициран служител. За мен не е проблем да набавя средствата си. Ако не веднага, след време. Познавам много несретници които ден преди покоя за който са работили цял живот, който вече са полели и отпразнували, разбират, че ще останат живи още дълги години. Някои са живи и до днес. Тъжно.

-Наистина. Преди време платих правото на самоубийство на една жена която не можеше да си го позволи. Мислех си, че заради мен ще пожелае да живее. Използва своето право веднага. Боеше се какво ще стане утре. Нямаше ми доверие. Обичах я, още я обичам.

-Не искаш ли да отидеш при нея.

-Не. Не искам да използвам правото което ми я отне.

-Тя е причината?

-Не. Друга е.

-Каза: обичах я.

-Да.

- Историк ли сте?

-Не, богат, разглезен, млад мъж съм.

Смигна ми и завери документа.

Минута след това забелязах, че е блед, от челото му капе пот и в този ден, след излизането ми, затвори приемната.

Когато излязох навън вече съжалявах.

Животът беше отвратителен и дълго щеше да продължи.

Гледах стените на огромният си затвор. Тежко ми беше. Но избухнах в смях.
 




Новият ми роман: "Убийство в социалната мрежа", може да бъде издаден, благодарение на твоя глас, тук.



Гласувай:
111



1. original - Защо не можеш да ми влезнеш...под кожата..
24.10.2010 16:06
....каквото и да напишеш..
...проблем ли имам...:))
цитирай
2. miaa - Здравей Стеф! Една сериозна и обширна тема :)
24.10.2010 18:58
Да се възползваш от правото си на личен избор е нормално:)
Да не искаш да го направиш е самоубийство:) В пряк и преносен смисъл!
Да не можеш е зависимост..
Зависимостта е пагубна във всеки един аспект на живота.
Има хиляди решения за да промениш благоприятно живота си.
и НЕ ОПИРА САМО ДО ДУХА НА ЧОВЕКА. А до ЛЮБОВТА И ВЪВ ВСИЧКИ Й ИЗМЕРЕНИЯ.Когато го осъзнаеМ, не само ни става по- леко, но и изпитваме свободата, която толкова много искаме. От нас зависи дали ще я проявим:)
Само човек, който изпитва Любов към всичко, НАМИРА ПОЗИТИВЕН ИЗХОД ОТ ДАДЕНА СИТУАЦИЯ. Благодаря за хубавия и мъдър разказ!
цитирай
3. cefulesteven - Да се възползваш от правото си на ...
24.10.2010 21:57
miaa написа:
Да се възползваш от правото си на личен избор е нормално:)
Да не искаш да го направиш е самоубийство:) В пряк и преносен смисъл!
Да не можеш е зависимост..
Зависимостта е пагубна във всеки един аспект на живота.
Има хиляди решения за да промениш благоприятно живота си.
и НЕ ОПИРА САМО ДО ДУХА НА ЧОВЕКА. А до ЛЮБОВТА И ВЪВ ВСИЧКИ Й ИЗМЕРЕНИЯ.Когато го осъзнаеМ, не само ни става по- леко, но и изпитваме свободата, която толкова много искаме. От нас зависи дали ще я проявим:)
Само човек, който изпитва Любов към всичко, НАМИРА ПОЗИТИВЕН ИЗХОД ОТ ДАДЕНА СИТУАЦИЯ. Благодаря за хубавия и мъдър разказ!


Винаги избора ми е живота, защото винаги съм го избирал. Поздрави и усмивки, Миаа.
цитирай
4. yotovava - Все повече харесвам
26.10.2010 10:30
публикациите ти.

Поздрав
Ваял
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cefulesteven
Категория: Изкуство
Прочетен: 8405988
Постинги: 4392
Коментари: 35627
Гласове: 112535
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031