Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2010 17:34 - Изпит (трилър) 16 +
Автор: cefulesteven Категория: Изкуство   
Прочетен: 1693 Коментари: 2 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Разказът е писан преди повече от три и половина години. Тази седмица, една шокираща история, учителка убита от ученик, ме накара да си спомня за него. За съжаление, все още е актуален. За жалост, това се случва! И редно е да си помисли, всеки от нас: Защо? 

Учителите по литература са изроди, но този повече.
Дясното му рамо като че ли беше по-високо, като че ли не, но имаше нещо нередно. Иначе се стремеше да бъде благ старец. Мислеше се за Господ. Изправи някой на дъската и потъне в състояние, все едно спи, ама не спи. Млъкнеш ли, обърне глава. Не пита с поглед, очите му са жабуняк, изглежда е алкохолик, но го крие. Не пита и с мимика. Нито с жест. Пита с това, че не пита. Гледа те, измъчва те и те кара да говориш. Роден е за гестаповец или е прероден гестаповец. Кой го знае, само, че сгреши. Ама много, много сгреши. Силен е зад бюрото си, когато си на катедрата, но си е жив парцал. И този път аз ще му дам урок. Не ми пука вече. Кой е станал щастлив с учене! Време му е и без друго да спра да се бъзикам с живота. На шестнадесет съм, тежа седемдесет и осем. Шофирам, имам четиридесет и две годишна любовница. Научил съм много неща, но не от училище. Тук е болница за бавно развиващи. Ще се махам, но този нещастник ще ми плати. Тридесет минути ме държа на катедрата пред дъската. Мога да стоя и повече, гледа ме, чуди ми се, не знам как го прави, но ме принуждава да се чувствам виновен, че не мога да кажа нищо. Усещам насмешка. Иска ми се да кресна, че книгите не ме интересуват, ама изобщо. Не мога и това да изрека. Като че ли ми е скъсал онази работа. Лишил ме е от сила и кураж. Мъча се, мъча се да кресна, а този схлупен охлюв стои на метър и чувства победата си. Искам да му кажа, че не знам. Но това за него не е отговор. Ще продължи да стои и да ме пита.
Нека ми пише двойката и ме остави. Треса се като лист. Не мога да го изрека. Това е молба, не отговор на въпроса му, а аз и не знам какъв е въпроса му. Той мълчи и ме яде с него. Искам просто да го зададе и да ме остави.
-Не си учил. Седни. Две.-помилва ме след половин час мъчение.
С подкосени крака стигам до чина. Тренирам от три години карате, въртя бухалка, стрелям. Едва сдържам сълзите си. Този ми смачка яйцата. Сядам и до края на часа витая в нещо неприятно. Чувам крясъци които не разбирам. Звучат ми също като отвлечените му въпроси. Губя си времето тук. Ще се махна изобщо от този град, не само от училище, но този ще си плати.
Издебнах го на другата вечер в алеята. Дръпнах го на по-тъмно за да си поговорим и той пак започна номерата си. Мълчи си, мълчи. И като че ли ме изпитва. Не загуби и за миг хладнокръвие, а аз едва не го изгубих. Все едно сме пред дъската и ме кара да се чувствам все едно съм пред дъската. Казах му, че е импотентен невротик. Мълчи си и разбирам, че ме пита, защо младият герой на това произведение смята така. Няма да му отговарям, ще прозвучи като оправдание. Треснах му две крошета и го съборих на земята. Изчаках го да се изправи и му забих една глава. Този път го държах за яката да не падне. Всичко очаквах, но не това. Не гъкна и продължи да си задава отвлечените въпроси. Сега за пръв път ги разбирах, пърхаха в бронхите ми, бръждяха, на някои имах отговор, но не ми стигаха думите да го изрека, без това да прозвучи като оправдание. Мразех да се оправдавам. Просто ме има и толкова. Разбирах въпросите му, за пръв път ги разбирах и ме вбесяваха:
„Авторът не е дал да се разбере имала ли е жертвата семейство и ако е нямала, не означава ли, че няма да липсва на някого? Замисля ли се престъпника? И какво го подтиква…”
Удрях го, удрях го, удрях го, пръскаше кръв на всякъде. Като ламя огън.
„Главният герой мрази да се оправдава, дори когато не е обвинен? Каква може да бъде причината?”
„Бунт или сексуална травма се крие в проявата?”
Задавих се. Спрях се за миг, а той продължи.
Питаше ме за основният конфликт в произведението, за политическата обстановка и психологическият мотив на всеки един от участниците. Без да каже нищо задаваше тези въпроси. Чувах ги в главата си. И ме вбесиха. Вдигнах го високо и го треснах в земята. Ритнах го веднъж втори път, трети, четвърти, пети, шести…Спрях и реших да си тръгна, но чувах въпроса му. Питаше ме, защо младият е ритнал старият четиридесет пъти. Какъв е смисълът на тази цифра. Не исках да го правя. Грабнах един камък и му размазах черепа.
След това дочаках да ме арестуват.
Не беше ме освободил. Чувствах се като пред дъската, но сега въпросът беше по-сложен от всякога.
Лежеше мъртъв и ме питаше:
„Защо?”
 


Новият ми роман: "Убийство в социалната мрежа" може да излезе, благодарение на твоя глас, тук. 


Тагове:   изпит,


Гласувай:
18



1. sabrosa - :)
29.10.2010 19:50
Отдавна не бях чела нещо твое... срам ме е :)
Прекрасно - чувството на тягост от началото до края дори не може да измести благодата от стила ти. Готино!

Прекрасна вечер и успех с издателя ;)
Деси
цитирай
2. jadeeyedmermaid - Хм, итересен разказ, не че ти е в с...
29.10.2010 21:27
Хм, итересен разказ, не че ти е в стила...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cefulesteven
Категория: Изкуство
Прочетен: 8405406
Постинги: 4392
Коментари: 35627
Гласове: 112535
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031