Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2011 14:44 - Новият /един уникален брой/ на "Смесена китка"
Автор: cefulesteven Категория: Изкуство   
Прочетен: 3068 Коментари: 10 Гласове:
16

Последна промяна: 27.09.2011 09:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Хрумва ми, че съм от дълбокия космос. Послание пратено с мир и любов на планетата Земя. И някак не разбирам земната ксенофобия към инопланEтянството и дори ми иде да предположа, че всички сме инопланEтяни. Все послания пратени за мир и любов. От различни галактики и звездни системи. От около пет милиярда непознаващи се една на друга планети. Срещнали се тук на земята, за да се разчетем. С волята да се разберем, но не и успявайки винаги да го постигнем. 

 Но дотук с хипотезите, че да не ме вземе някой сериозен земянин, за по-луд, отколкото и без друго съм, а аз наистина съм много, много луд, но въпреки това правя разлика между това да си въобразиш и това да фантазираш. В случая си позволих второто. То е приятно, а понякога и има полза от него. Допускайки недопустимото, можеш да си направиш някои изводи за реалното. Осбоводен от догмите на бита и сковаващите мисълта условности.

За това обичам не само да фантазирам, а и фантастиката. Най-вече за това, а останалите хиляда и една причини няма да изброявам, защото все няма да успея да назова хиляда и втората, а тя може да се окаже, по-важна от всички останали.

Първата книга, която в този живот си купих е "Сутрин след чая" на Сергей Волф, библиотека "Фантастика", издателство "Отечество". Помня и цената й: 40 стотинки. Спестих си ги от закуски. Бях втори клас. Втората, още на другия ден: "Война на световете" на Хърбърт Уелс, отново библиотека "Фантастика, издателство "Отечество".
Мисля, че струваше 52 или 56 стотинки. Купих си ги от книжарницата до Чинара. Точно до самия чинар някога имаше книжарница, за жалост, не се оказа толкова дълголетна, колкото самия чинар. Малко по-нагоре е училище "Ангел Кънчев", основното в което учих. Пробягал съм в голямото междучасие. И не само си купих, а и прочетох тези книги. Не успях да ги погълна, защото те ме погълнаха, макар фантастиката да ме увлече силно след години.

От пети клас нагоре, прочетох всичко от библиотека "Фантастика", от библиотека "Галактика" на книгоиздателство "Г. Бакалов" - Варна. До каквото успях да се добера от "Приключения и научна фантастика" и до каквото изобщо фантастично четиво успях да се добера.

Не беше просто четене, а пръскане на кожата. Излизане от себе си. Витаене в освободените пространства, условни реалности, сред различни правила и закони. Когато затварях книгата, продължавах приключението или преминавах в различно. Съзнанието ми разгръщаше следващ свят, следващ роман. Пътувах в космоса и във времето, разбира се претърпявах корабокрушения, биех се с лошите, като забравях, че лошите не са в космоса, а на земята.

Пропадах в антиутопиите на далечно бъдеще, макар тогава си живеехме в антиутопия и не беше необходима машина на времето, че да се насладим на приключението. Честно, за това му се и наслаждавах. Най-вече. Без да знам, предусещах, че и този роман ще си има край, както се и случи.


Общувах с духове и извънземни разуми, без да се науча да общувам достатъчно добре със земните. Отчитам си го като слабост. Отдавна ме интересува повече космоса, който е в самите нас, отколкото онзи, в който сме твърде малки. Но голямата ми любов си остава Фантастиката. И мога да кажа, че повече съм научил от авторите й за съвсем реалния живот, отколкото от всички философи, които впоследствие изучавах. А също тъй е обяснимо щастието ми от тематиката на новия брой на "Смесена китка". И гордостта ми, че съм един от авторите, включен със свой разказ, в този сборник.


"Магазин за всички и никого" - тоталитарния комунизъм не се оказа единствената реална антиутопия, в която съм съществувал и която е вдъхновила фантастичния сюжет. image 
 
Още за списанието от ИЗДАТЕЛИТЕ.

Съдържание

Списание "Смесена китка", брой 3
"Нова българска фантастика"

Елфическа песен - Елена Павлова (афала)
Орисия - Боян Калинов (bobby_)
Двама мъже в мрака - Ивайло Иванов (Fat Jim)
Магазин за злоба - Ради Радев
Душа на кредит - Сибин Майналовски (wizzard)
Сомонежа: Отражение - Едуард Кехезециан (чезал)
Магазин за всички и за никого - Стефан Кръстев (Cefules)
Сага за всемирния хаос - Андрей Филипов
Кралят - Бранимир Събев
Зора - Северина Самоковлийска
Спасение - Гергана Тодорова
Принцесата и еднорогът - Гергана Тодорова
Приказка - Виолета Михова

Поезия от Красимир Тенев, Йорданка Господинова, Николай Пенев

   



Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tutankhamon661 - cefulesteven
26.09.2011 14:54
"Чоки" и "Гробищен свят" - в момента се сещам за тези.
По първата имаше и филм. За онези времена беше истински празник за българите, свикнали с руската програма.
цитирай
2. cefulesteven - Джон Уиндъм и Клифърд Саймък. И д...
26.09.2011 15:01
Джон Уиндъм и Клифърд Саймък. И двамата са великани.
Преди "Чоки" от Джон Уиндъм, прочетох "Денят на трифидите", а малко по-късно и "Какавидите".
От Клифърд Саймък "Градът", "Всичко живо е трева", "Магистралата на вечността", "Отново и отново".
цитирай
3. miaa - Поздравления,Cefulesteven!
26.09.2011 16:14
Ти имаш невероятен талант да пишеш фантастични разкази!
И във всеки един от тях, има човешки послания:)
И мъдрост!
Щастие и нови успехи! Поздрави на Неслънчице:)
цитирай
4. cefulesteven - Благодаря ти. 2011 за мен беше под ...
26.09.2011 16:33
Благодаря ти. 2011 за мен беше под знака на фантастиката. Къде научна, къде не толкова. След "Баркодът на Сизиф", която в началото ми изглеждаше доста висока летва, разбрах какво е висока летва с "Бъг във времето", но се амбицирах и честно, не просто писах, а интересно живях. За една година пребродих около тридесет века, че и страдах, че и се наслаждавах и смях с героите си. На два пъти се разплаках от затрогване. Но при всички случаи превъзмогнах някои дребнавости у себе си. Героите ми показаха, че живота наистина е твърде кратък, всеки миг е цяла вечност.

Поздрави и усмивки, Миаа.
цитирай
5. ognena71 - Поздрав и от мен. Лека седмица!
26.09.2011 17:11
Поздрав и от мен. Лека седмица!
цитирай
6. cefulesteven - Поздрав и от мен. Лека седмица! ...
26.09.2011 17:20
ognena71 написа:
Поздрав и от мен. Лека седмица!



Благодаря ти!
цитирай
7. kometapg - Поздрави и успех!:)
27.09.2011 01:09
Поздрави и успех!:)
цитирай
8. locke - Стефане, ти от коя планИта си?
27.09.2011 08:46
Все си мислех, че след милиони думи, нафраскани от теб в нета, си надмогнал говорните дефекти, меканьето и диалектите. Пък то - ИНОПЛАНИТЯНИ!
цитирай
9. cefulesteven - Поздрави и успех!:) Мерси.
27.09.2011 09:27
kometapg написа:
Поздрави и успех!:)


Мерси.
цитирай
10. cefulesteven - Все си мислех, че след милиони думи, ...
27.09.2011 09:31
locke написа:
Все си мислех, че след милиони думи, нафраскани от теб в нета, си надмогнал говорните дефекти, меканьето и диалектите. Пък то - ИНОПЛАНИТЯНИ!


От една планета, в която знаем, че говорните дефекти се отнасят до устната реч, а в случая става въпрос за правописна грешка. :)

Както и да е, благодаря ти. Ще поправя грешката и за да не увисне отзива ти и да се знае, че ти си ме поправил ще отбележа с главни букви сгрешените места. Весел ден:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cefulesteven
Категория: Изкуство
Прочетен: 8406313
Постинги: 4392
Коментари: 35627
Гласове: 112535
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031