Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2016 13:59 - Любими цитати от "Бенковски" на Яна Язова
Автор: cefulesteven Категория: Изкуство   
Прочетен: 2716 Коментари: 0 Гласове:
0



image 1 Просенец 2016
"Тя изглеждаше грозна, с оная грозота, която имат силата и величието, когато са мрачни."
"Отначало всяка страст е като просител в сърцето на човека - продължи госпожа Евпраксия, - после гост, а най-сетне като стопанин на дома. Чисто обутият човек предпазливо заобикаля калта, но веднъж цапне ли в локвата, изцапа ли си обущата, той по-малко се пази. Ако пък види, че обущата му са цели изцапани, той вече смело гази из калта, като се цапа все повече и повече."
"Падението не е страшно, а е страшно да се примириш с падението и да го оправдаеш. Никой да не казва: Човешката съдба е да газим в калта!"
"Първо - че българският народ е сведен до най-ниското равнище на безправна робия. Второ: че той е вече достатъчно просветен от народните ни училища и читалища, които вече сме извоювали от турци и гарци, за да я съзнае..."
"Ако природата ни дава естественото право да се защитаваме, когато сме нападнати, тук, в неговата страна, съществуваше ли закон, който да дава такова право на роба? Той видя насилието да потъпква всяко правосъдие, а доблестта да бъде възпрепятствана със закон." (Този цитат ми идеше да го изпиша с главни букви. Толкова актуален е и днес.)
"Щом нашият робски живот е непроходима гора? Ние ще станем вълци в нея!"
"Ненадейно оставената къща се познава веднага по своята разхвърляна душа В нея витае съществото на изчезналия. Остатъци от неговия въздух, части от неговото невидимо облекло, от неговия глас се носят като разпокъсани из напуснатите стаи и коридори."
"Предлагам да не разискваме въпроса за времето именно за да не губим време."
"Че това, което носеше със себе си за украса на своя дом и накит за любима жена, щеше да ръждяса и да се претопи от огън, крадци ще го отнесат, молци ще го разядат и мухъл ще го развали, но жертва, сторена пред олтара на отечеството, никаква вреда не можеше покътна през вековете."
"Улиците са дом на революциите. Небето етехен покрив. Звездите са техен светилник. Разправиите, смехориите, заядливите закачки, заканите на тълпата направо достигат ушите му. Революциите са бури на земята наблюдавани от небето."
"Да се смее на бойното поле може само лудият, ала да презира - не може никой!"
И сега внимание, "нямяло е робство", много хубаво сме си живели:
"В ОФИЦИАЛНИТЕ СТАТИСТИКИ НА БЕРИНГ И СКАЙЛЕР, поместени в АНГЛИЙСКАТА "СИНЯ КНИГА", са упоменати такива факти, които Макгахан е описал със следните думи: "Отсичали главите на дечица и карали други деца да разнасят по града кървящите им главички". Тия, които бяха видели из панагьорските улици Иван да носи главата на брата си Станоя пред една талпа развеселени черкези, бяха видели едно полуумно дете, което в треперещите си изсъхнали ръчички притискаше една окървавена детска глава на гърдите си. Те не знаеха, че нему бе останала само тази отрязана глава, която той можеше още да притисне на гърдите си и да носи със себе си, додето му стигат сили."
"Спасението за него означаваше бягство от живота."
"На европейската дипломация е мила Турция, но не може да не й бъде мила и честта на Европа."
"Думите, които подтикват човека към последния му час и към съдбовното му дело, твърде рядко се отличават по нещо от обикновените разговори, които двама познати могат да разменят по всяко време на деня."
"Да сочиш смъртта за родината като смят дълг на въстаника е себеотрицание. Да смяташ зандана и бесилката за позор е гордост. Да питаш: "Кой не е умрял?" - е героизъм. Да отхвърлиш всички изкушения, когато си богат, е святост. Но да искаш да умреш за свободата на толкова милиона народ, когато си млад, е предопределение."
"Обещания, клетви, честна дума, за турчина свършват там, където врагът излезе настреща му с вдигнати ръце."
"Героизъм, който е служил за пример на човечеството, в повечето случаи се е проявавал от разтреперени и полуубити хора. Плътта е отстъпвала, оставал е да действува духът."
"Историята на един народ е пълна с жертвоприношения и се пише от призраци."
"Да си дванайсетгодишен и да те признаят за мъж значи да те направят свободен."
"Великите хора, великите дела, които са потърсвали душата на човечеството, които са го затрогвали и смайвали, рядко са намирали на своето време подготвена за себе си публика."
"Страхът от господаря е навик. А навикът - душата на човека."
"Бенковски" Яна Язова



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cefulesteven
Категория: Изкуство
Прочетен: 8406370
Постинги: 4392
Коментари: 35627
Гласове: 112535
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031