Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2016 21:15 - Политическият език е масов терор
Автор: cefulesteven Категория: Изкуство   
Прочетен: 2539 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Вчера сутрин ухото ми закачи разговор в "Хоризонт", идеше реч за българските оръжия в Сирия, събеседникът (не хванах тази част, в която са казвали името му и що за мишка е), заговори едни ми такива, че българинът не знаел интересите си, че плащал ежегоден данък на руските, че Русия мешела "терористите" с "легитимните бунтовници"...

Преразказах, а не цитирах. Запомням отведнъж само вдъхновяващи цитати, а изказването не беше кой знае какво. 
Безлична пропаганда. Но друга ми е мисълта. Аз запазих смисъла на думите му и единственото, което цитирах е "легитимни бунтовници".

Импулсивно ми дойдоха три двойни въпроса:

1. Що за чудо (освен езиково недоразумение или извращение; кофти оксиморон) е това "легитимни бунтовници"? Какво е "легитимно" и какво е "бунт"?

2. Що за чудо (освен езиково недоразумение или извращение; кофти оксиморон) е това "ЛЕГИТИМНИ бунтовници"? Какво е "ЛЕГИТИМНО" и какво е "бунт"?

3. Що за чудо (освен езиково недоразумение или извращение; кофти оксиморон) е това "ЛЕГИТИМНИ БУНТОВНИЦИ"? Какво е "ЛЕГИТИМНО" и какво е "БУНТ"?

Бунтът може да е оправдан. Бунтът може да е човечен. Бунтът може да е свят, но бунтът не може да е легитимен, защото по своята същност бунтът е противопоставяне на легитимността и ако някой чужд на тази легитимност, подкрепи този бунт и го легитимизира по своите закони, то спрямо същите тези закони, то същият този бунт вече не е бунт. От този момент "легитимния бунтовник" всъщност е боец на този, който го е легализирал; паравоенен на този, който го е легализирал; милиционер на този, който го е легализирал; съюзник от все още неформална армия; съюзник - опълченец, но ако е бунтовник, той не може да бъде "легализиран", а ако е "легализиран" той не може да бъде бунтовник.

Бунтовникът или е нелигетимен, или е нещо друго, не бунтовник.
Понятието "легитимен бунтовник" е съшиване на две парчета от два различни стандарта, което го прави уродливо.

Мисля си за политическия жаргон, за безцеремонността, с която се обезобразяват, лишават се от смисъл понятия; убива се езика, а с езика и разумността. Подобна злоупотреба с думите е оръжие с масово поразяване. Терор над всички нас.

При това съвсем легитимен. Защото за разлика от бунтът терорът може да бъде легитимен. Факт.

Пожелавам през новата година по-често да се замисляме за смисъла на думите и по-малко да допускаме подобни идиотщини да разбиват мисленето ни.




Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cefulesteven
Категория: Изкуство
Прочетен: 8436223
Постинги: 4392
Коментари: 35627
Гласове: 112558
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930