Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2018 13:35 - Фантастивал в Европолис
Автор: cefulesteven Категория: Изкуство   
Прочетен: 754 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 28.10.2018 19:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image 

В българското книгоиздаване е имало не една библиотека с фантастична литература. Но те са били преобладаващо поредици от преводни заглавия. Дори в легендарната „Галактика“ на издателство „Георги Бакалов“ българските книги бяха редки птици, пръснати през десетина от световни автори. В серията на „Отечество“ бяха по-чести, но все пак – „гости“.     

След началото на демократичното книгоиздаване в доминиращата поредица „Избрана световна фантастика“ бе заковано още в заглавието ѝ отсъствието на родни автори, на които беше сложено клеймото „непродаваеми“. Но имаше и изключения: няколко по-малки издателства (първо сред тях бе „Аргус”) направиха свои поредици за бг литература на въображението. Сега Дружеството на българските фантасти „Тера Фантазия“ стартира нова библиотека с най-доброто от родния супержанр – „Съзвездие BG“. Тя изгрява с антологията „Фантастивал в Европолис“, която предлага своего рода визитна картичка  :  

https://choveshkata.net/blog/?p=6805    Тя представя 27 автори с по един разказ или новела, които характеризират типичния им стил и любим тематичен кръг. Текстовете се редуват с висококачествени репродукции от наши графици и илюстратори. Антологията е подбрана и оформена с любов и пиетет към детайла в два варианта – с меки и твърди корици, с цветни форзаци, изобразяващи кориците на книгите, издавани от членове на „Тера Фантазия“ през годините, от началото на клубовете по фантастика и прогностика, та до днес.    Освен на хартия „Фантастивал в Европолис“ излиза и в електронен вариант. Той e без дигитални (DRM) защити и се разпространява на принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи се разпределят между творческите участници: автори, редактори, коректори, художници и оформители.   Антологията и следващите я авторски томове имат за цел да изведат постиженията на българските фантасти извън затворения кръг на „фендъма“, да споделят творческите им светове с широката четяща общественост в България.   Чрез „Фантастивал в Европолис“ можете да опознаете литературните стилове на 27 творчески личности, които са публикували повече от 120 книги в различни издателства. Между тях са утвърдени литератори като Любомир П. Николов, Любомир Николов-Нарви, Николай Теллалов, Янчо Чолаков, Елена Павлова, Николай Светлев, Атанас П. Славов, Александър Карапанчев, юристите Мартин Петков и Антон Фотев, поетът Красимир Георгиев, компютърните специалисти Григор Гачев и Георги Малинов, гейм дизайнерът Божидар Грозданов, астрономът Валентин Д. Иванов, кибернетикът Иван Попов, кинорежисьорът Вал Тодоров, дипломатът Евгени Алексиев.   Между произведенията е разказът на Чолаков „И попита войникът: Кой ме повика?“, чийто превод бе публикуван в американското списание Nameless Digest  и впоследствие влезе в номинационния списък за наградата „Джон Кембъл“. Много от другите пък, като новелата на Мартин Петков „Доматите сини, телетата с криле“, влизат в предстоящия сборник с българска фантастика на руското издателство „Вече“. Такава е съдбата и на „Онова нещо, отлетяло с птиците...“, който присъства и в току-що излязлата немска антология с български автори Sternmetall: Neue Phantastik aus Bulgarien.   Вторият том на поредицата „Съзвездие BG“, който очакваме до края на годината, е романът на Григор Гачев „Ортодокс“.    За повече: https://choveshkata.net/blog/?p=6805 



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cefulesteven
Категория: Изкуство
Прочетен: 8430055
Постинги: 4392
Коментари: 35627
Гласове: 112553
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930