Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2009 20:45 - Хорър комедия в Замъкът на Дракула
Автор: cefulesteven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2640 Коментари: 7 Гласове:
8

Последна промяна: 25.09.2009 21:40


Разказва се за Влад III – Цепеш или известния като Дракула, че веднъж както се разхождал из владенията си, видял неугледен овчар. Попитал го, толкова ли е беден, че не може да се облече като хората, а невинната душица на човечеца си изпяла: “Жена ми е много добра жена, много добър човек, но не е добра шивачка, за това съм облечен така.” Това била най-голямата грешка на овчаря. Жестокият властелин заповядал да я набият на кол и колкото човека да плакал и увещавал, че тя е била способна на всичко друго, не можал да я спаси.

Честно, не вярвам това да е вярно или поне Дракула да е бил злодея от преданието. По-вероятно е бил някой от болярите му, който се е представял за него. Повечето не са го обичали и дори причината за смъртта му е предателство. Най-вероятно, не е посечен от турчин, а от свой, но ако все пак е посечен от турчин, то е било само защото в битка, в която е побеждавал, изведнъж се е опомнил сам. Мисля си, че тези които са предали на враговете му са правили и всичко възможно народа му да го намрази, но историята му е забулена в легенди, народни предания и наистина истината ще си остане някъде там.

Разказва се още за Дракула, че веднъж запитал турски пратеник, защо не сваля чалмата си, когато говори с владетел, а турския пратеник учтиво му обяснил, че е много превързан към чалмата си и я сваля само пред султана. Дракула кимнал великодушно и казал, че е притеснен за пратеника, да не би все пак да изгуби чалмата към която е бил толкова превързан. И заповядал да бъде набита с пирони в главата му.

Това вече не се съмнявам, че е истинския Дракула. Не е свалял шапка пред османлия и навярно така се е отнасял изобщо с нахалните чужденци.

Четвърт от кръвта ми е влашка, не можех да не почувствам и известна патриотична гордост, мисля, че тази жилка само ме обогатява като българин, а не отнема българско от мен. И понеже ме обземат едни такива, а със съседите си по принцип много се обичаме и единият ден можем да ядем, пием заедно, а на другият ден да се колим, такива сме си на балканите, ще му покажа на стария вампир, че с императорски пратеници може да се държи както си иска, но не и с един потомък на Бай Ганьо.
Неслънчице е разказала подробно за
екскурзията ни. 
Но един епизод от нея, който трябва да си разкажа сам. 

Платил съм си входа, но ми искат леи за снимки. Не, че са много, малко са даже, не помня колко, беше нещо символично, но точно това ми зачеса крастата. Замъкът ми се струва доста голям. Плюс това да хванат човек с апарати и в двата си джоба, броя и този на джиесем-а, който е страшно компактен и удобен за папарашки снимки ми се струва малко по-трудничко от това да набият нечия чалма с пирони за черепа.

Не съм за такива работи! Определено се излагам, само като си го помисля, а това, че го върша си е по-голяма излагация. Куражлия съм, но ми се разминават величините на опасностите и рисковете. С толкова вдигнат адреналин бих снимал в тайна лаборатория, че се правят опити с хора или явката на известен наш потомък на пратеника с закованата чалма на главата с някой подземен гангстерски бос.

Определено риска в случая ми доставя удоволствие, но го приемам много по-сериозен отколкото е. Крадливо вадя апаратите, все в момент когато има някой от музея тутакси изниква пред очите ми и горе долу останах удовлетворен, но накрая снимките се оказаха далеч по-малко отколкото ми се сториха.

По някое време, вече разказах, се залутахме из лабиринтите на замъка и Неслънчице, забеляза съвременната табелка “EXIT”, която ни насочи към изхода, а аз се чувствам Джеймз Бонд и разбира се Бай Ганьо, на едно. Представяте ли си топ – снобът и топ – еснафът в литературните персонажи наедно. Наистина си е изживяване. Само, че...

Зле съм се преценил. Разхождаме се из Брашов, снимаме без никой да ни поиска леи. Всичко снима и вече си имам ново сравнение за голямо количество. Не, някакво си: “колкото са звездите на небето” или “колкото песъчинки има по плажа, а “колкото фотоапарата щракат в Брашов”. Колоритно е, красиво е, готиката го прави: възбуждащо въображението. Да, но аз още витая из замъка на Дракула. Из лабиринтите и търся табелката “ЕXIT”, като се качвам в асансьора на хотела, съвсем се обърквам защото за пръв път виждам асансьор с две решетки и две врати. От едната се влиза, от другата се излиза. Много енигматично ми идва вече и още по-силно се чувствам в лабиринтите на замъка на Дракула. В коридорите вече губя всякакъв ориентир и хубаво, че Неслънчице е адекватна и се ориентира. Преди часове по-късно да заспя, последната ми мисъл е:

“Хората си държат на историята. Поддържат паметниците си, за да ги гледат туристи като теб. Ами, ако всички започнат да правят така!”

Разбирам защо се чувствам още из коридорите на лабиринта, а по някое време на сън търся “ЕXIT

В състояние в което все още мога да контролирам съня си чувам ехиден смях, придружен с думите:

“Ще се луташ вечно в тези коридори.”

image


Я, да видим кой на балканите го вади най-голям! Още сме в лятната резиденция замък на крал Карол, но съм много бойно настроен. image


Добре е хванала Илианка изражението на дебнещ талибанин.


image


Нощен Брашов, заради многото впечатления и гузната си съвест, в тази вечер го виждах такъв. Въпреки това е красив!

image


А тази снимка е много интересна. На тайното стълбище, за което говори Неслънчице
тук. В родният град на Дракула е, доста далече от замъка в чийто лабиринти остана пленена част от душата ми. Тази жена е бард. Видяхме как пишеше четиристишията си в една тетрадка, докато се изкачвахме, а като слизахме вече ги пееше. Дали ангелският й глас не ме освободи от подземията на собствената ми вина. А и не знам румънски, в изкуството всичко е възможно, дори да е пеела за смешният авантюрист, който е искал да надхитри самия Влад Трети Цепеш. В града в който се е родил легендарния владетел сега е пълно с артисти.


Прокълнатите снимки са тук, а само два дни по-късно, май забравих за лутането си в коридорите. С леи или без леи беше забранено снимането в Черната църква, но не издържах, извадих джи - ес - ем- че- то от джоба...И много размазано са получи.Тагове:   Дракула,


Гласувай:
8
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. iliada - Много интересен разказ
25.09.2009 20:56
и все едно ,че бях там и снимах безплатно и тайно!:)А в султанският дворец в Инстамбул като си платих -нищо не можах да снимам свясно ,защото беще по-голямата му и атрактивна част в ремонт и се питам , а това чесно ли е?:)))))))
цитирай
2. cefulesteven - и все едно, че бях там и снимах без...
25.09.2009 20:59
iliada написа:
и все едно ,че бях там и снимах безплатно и тайно!:)А в султанският дворец в Инстамбул като си платих -нищо не можах да снимам свясно ,защото беще по-голямата му и атрактивна част в ремонт и се питам , а това чесно ли е?:)))))))


В резиденцията - дворец на карл Карол, искаха тридесет леи, но да се снима само във фоаието, където освен доспехи които могат да се видят и по механите и някакъв скенер за проверки, нищо нямаше, а вътре където си заслужаваше: абсолютно забранено. Ето това не си заслужаваше наистина. В знак на протест, дори не се опитах да ги измамя:)


цитирай
3. ckarlet - Cefulesteven,
25.09.2009 21:14
и тук беше много интересно! Вие двамата със Слънчице добре си изкарахте лятото:)
Радвам се за вас, и ми беше приятно да разгледам всичко, което сте посетили и видяли!
Благодаря за споделените преживявания и емоции!
Хубава вечер от мен!
цитирай
4. cefulesteven - и тук беше много интересно! Вие д...
25.09.2009 21:15
ckarlet написа:
и тук беше много интересно! Вие двамата със Слънчице добре си изкарахте лятото:)
Радвам се за вас, и ми беше приятно да разгледам всичко, което сте посетили и видяли!
Благодаря за споделените преживявания и емоции!
Хубава вечер от мен!


Мерси, мерси:))) Вълшебна вечер и за теб:)
цитирай
5. firefly1 - Вашата екскурзия си е била истинско ...
25.09.2009 22:17
Вашата екскурзия си е била истинско приключение :) Сигурно е било голяма тръпка да правиш снимки след като е забранено :) Спомням си като бях в Белгия в една катедрала беше забранено да се снима ,ама аз също като теб дебнех и снимах. Приятелят ми нали е по-страхлив ми се караше, ама на мен не ми пукаше :) Важното е да има тръпка :)
Много благодаря на теб и на Неслънчице, че направихте толкова хубави описания на екскурзията си :)
За мен беше удоволствие да чета!
цитирай
6. cefulesteven - Вашата екскурзия си е била истинско ...
26.09.2009 07:33
firefly1 написа:
Вашата екскурзия си е била истинско приключение :) Сигурно е било голяма тръпка да правиш снимки след като е забранено :) Спомням си като бях в Белгия в една катедрала беше забранено да се снима ,ама аз също като теб дебнех и снимах. Приятелят ми нали е по-страхлив ми се караше, ама на мен не ми пукаше :) Важното е да има тръпка :)
Много благодаря на теб и на Неслънчице, че направихте толкова хубави описания на екскурзията си :)
За мен беше удоволствие да чета!


Търпка си е. :)))
цитирай
7. анонимен - http://zlostarvle4ugoto.blog.bg/regionalni/2009/05/06/dobre-doshli-v-rumyniia.331139
03.10.2009 13:41
http://zlostarvle4ugoto.blog.bg/regionalni/2009/05/06/dobre-doshli-v-rumyniia.331139
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: cefulesteven
Категория: Изкуство
Прочетен: 6293738
Постинги: 3805
Коментари: 35572
Гласове: 106452
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Блогрол
1. Ромфея (фейсбук)
2. Кланица за чародеи (фейсбук)
3. Ням свят (фейсбук)
4. Между еротичната фантазия и психологическата фантастика
5. Порочна връзка (фейсбук)
6. Бъг във времето (фейсбук)
7. Арт Висока Класа
8. BG Север: Новини на часа (фейсбук)
9. Новини на часа
10. Буквите
11. Книги, предпечат и дизайн
12. Български кървав кючек (фейсбук)
13. Удоволствие за духа
14. Анна Хелс: Далебор - синът на кладенеца
15. Анна Хелс: Кланица за чародеи
16. Ивз: Кланица за чародеи
17. Goodreads: Кланица за чародеи
18. Непорочното в "Порочна връзка"
19. BG-север
20. Мадам Еротика видеопрезентация на Неслънчице
21. Goodreads: Далебор - синът на кладенеца
22. Юридическа помощ
23. Goodreads: Змейова орис - краят на печалта
24. Светли мисли за черни дни
25. Моята лична страница
26. BG - Север. Блогът на седмичника
27. Мадам Еротика
28. Авторът на "Скрити белези"
29. Мадам Утопия - видеопрезентация на Неслънчице
30. Хеликон: Стефан Кръстев