Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2011 12:47 - Облекло, стил, изложби /отзиви по отзивите при Катана/
Автор: cefulesteven Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4679 Коментари: 9 Гласове:
44

Последна промяна: 09.12.2011 13:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Не вярвах, че някога ще напиша нещо за стил и облекло. Просто това е област, която определено ми е извън компетенцията, а и да си призная не ми е много на сърце. Дори обаче, аз, бях впечатлен от изявленията на хора, които се опитаха да се покажат в същата капацитети, но с това показаха изключителното си невежество. Иде реч за статията на Катана, съставена преди всичко от снимков материал от изложбата на Пламен Пенов в галерия “Класика”. В отзивите емблематични с негативизма си коментатори, малко познати извън блог – средата се опитаха да коментират облеклото на присъстващите на изложбата. Вижте тук.Една фраза, още от началото ми се наби: “втора ръка”. Дори на живо е много, много трудно да се определи, кои дрехи са купени употребявани и кои не са. Казах, че самият не разбирам много от облекло, но съм съпруг на бизнес дама, а дейността й е предимно медийна и издателска, т.е. такава, каквато предполага много контакти, светски събития във всички области на живота и изисква известно познания в стила на обличане. Попитах я и тя също потвърди тезата ми. Точно тогава в редакцията ни гостуваше изявен психолог, във връзка с материал, който трябва да излезе в следващите броеве. Намеси се в разговора, като каза нещо, което също сме забелязвали:

“Обикновено за дрехи втора ръка, че някой си е носил такива, говорят хора, които пазаруват от същите магазини. С това искат да кажат: “какво повече от нас е като се облича като нас.”

Освен всичко останало, снимките, които показа Катана са правени с най-стария ни фотоапарат, който е едва четири мегапиксела. Наскоро повредихме новия и просто не разполагахме в момента в друг. Не са достатъчно качествени и при тези условия е абсолютно немислимо да се познае каква употреба са дрехите.

И аргумента “втора ръка”, може да се обясни само с думите на психолога.

Друг е въпроса, ако става дума за стила. Тук мога да кажа категорично: “Не ходите достатъчно на изложби и подобни събития”. Пожелавам ви да започнете да го правете: колоритно е, приятно е, по-различно от инертното ежедневие. Лично на мен ми е свързано и с работата, и ми се налага поне веднъж на седмица подобно, но честно, винаги ми е забавно. Това, което виждате по телевизията или лайф – стайл списания, за изложби – светски събития подобни на “Оскарите” е едно на хиляда. В повечето случаи деветдесет процента от посетителите посещават откриването с дрехите от ежедневието си. И е уместно, поради една – единствена причина. Не винаги централната фигура – артиста, който представя творбите си е материално способен да се облече като звезда, а и да си признаем честно, много от хората създадени да творят, не обръщат достатъчно внимание на външния си вид или не им се отдава достатъчно. Не това е основното при тях. Но понеже са таланти, които сме почели с присъствието, приели сме ги и с тази тяхна особеност. Някак печално ще е, ако всички присъстващи са облечени като за звездна гала вечеря, а главния герой на събитието да стои безцветен, печален и свит. Това е и основната причина този стил да се формира у нас. Изключения е хубаво да правят само политически фигури или нашумели звездни имена, чието присъствие на изложбата или премиерата пробужда любопитство към събитието и му предава известен авторитет в масовото пространство. Истината е, обаче, че не го правят и те. Кога от небрежност, кога защото познават много добре стила и не искат да изпъкват сред останалите. Самите художници, както и в случая, колкото и да са успели, а този е успял, че има награди и изложби из цял свят, за да са солидарни със солидарната към тях публика, много, много често не обличат официални дрехи.

Освен всичко останало може да ви създаде и неудобство. До този момент имам около сто премиери и представяния из страната. Да съм облякъл четири или пет пъти костюм. А на моята фигура стои много добре. Общо взето, погледите са били одобрителни, че съм и чувал думи: “Това наш Стефан ли е!”, но веднъж няма да забравя неудобството си в иначе фантастичната вечер. Стана в “Балабановата къща” в Стария Пловдив. Литературен сайт Буквите за пръв път събра хората, които се познаваха до този момент само виртуално. Толкова много бяхме, че четенето трае близо три часа, а тези три часа бяха толкова вълнуващи, че ми се сториха десет минути. Рядко “Балабановата къща” е побирала толкова много хора. През цялата си история. Сред около стотината, обаче, само аз бях облечен официално. Сред вече изявени таланти или не толкова изявени, но показали се далеч по-добри от мен, сред успели хора в различните си поприща, истински бохеми или артистични души, наистина имах причини да се чувствам неудобно. Защото в крайна сметка, да се облека така си беше неувереност, непознаване на атмосферата и чист социален комплекс. Понеже по това време продавах вестници на заплата седемдесет лева месечно и живеех между будката и интернет клубовете.

Без среда, без контакти и наистина съм си представял нещата да са различни.

 

Ах, времена! Ах, спомени! Достатъчно се разприказвах имам и друга работа. Време е да завършвам, а не мога иначе освен повтаряйки пожеланието си към провокиралите писанието ми:

 

Дано ви се отварят повече възможности за подобни събития. Приятни са и обогатяват душата.

 



Гласувай:
44



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tutankhamon661 - cefulesteven
09.12.2011 18:07
Споко!
Да не мислиш, че онези, които говорят постоянно за мода, много разбират?
Само се правят на интересни, уж са егати "цивилизацията".
цитирай
2. анонимен - Тези хора
09.12.2011 20:40
си отмъщават на всеки, постигнал нещо, защото самите те не са постигнали нищо. Аз лично не бих им отделила чак толкова място, а когато съм опровергавала някои техни лъжи, после съм деактивирала тези свои постинги - някак не ми се връзват с другите неща. Те нямат място сред тях.

цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - :) Здравей, Стефане!
09.12.2011 22:04
Каквато и дрешка да носи човек, душата му прозира.
цитирай
4. nosense - Ще си позволя и аз един коментар
10.12.2011 09:56
За мое щастие, работата ми е такава, че ми позволява и аз да ходя по доста събития. Дали изложби, някоя промоция или представяне на книга но мине се не мине и сме поканени някъде.
За съжаление, по повечето изложби хората наистина са облечени така - все едно са си взели дрехите от "втора употреба". Между това обаче, да си облечен шарено и без вкус и това да си облечен шантаво има голяма разлика!
На въпросните снимки виждам по скоро категория - първата изпрана дреха - т.е. гостите са облекли това което е било изпрано и най-отгоре в гардероба им.

И още нещо - официален не значи задължително риза и костюм, ето ви един конкретен пример: http://www.gq.com/images/style/2011/09/new-york-fashion-week/backyard-bill/backyard-bill-day-5-noah.jpg

И моля ви, следващият път, каквото и да ви струва, не съчетавайте червена риза със син широк пуловер. Това направо вади очи!
цитирай
5. cefulesteven - За мое щастие, работата ми е такава, ...
10.12.2011 11:34
nosense написа:
За мое щастие, работата ми е такава, че ми позволява и аз да ходя по доста събития. Дали изложби, някоя промоция или представяне на книга но мине се не мине и сме поканени някъде.
За съжаление, по повечето изложби хората наистина са облечени така - все едно са си взели дрехите от "втора употреба". Между това обаче, да си облечен шарено и без вкус и това да си облечен шантаво има голяма разлика!
На въпросните снимки виждам по скоро категория - първата изпрана дреха - т.е. гостите са облекли това което е било изпрано и най-отгоре в гардероба им.

И още нещо - официален не значи задължително риза и костюм, ето ви един конкретен пример: http://www.gq.com/images/style/2011/09/new-york-fashion-week/backyard-bill/backyard-bill-day-5-noah.jpg

И моля ви, следващият път, каквото и да ви струва, не съчетавайте червена риза със син широк пуловер. Това направо вади очи!



Ето, че и вие сте забелязали, че на повечето подобни събития е така, а в постинга си съм обяснил и защо е така. Защо хората не подготвят специално облекло за случая, а ходят както си ходят изобщо. И това не е вкуса на посетителите на изложбите, а на съвременния българин и ежедневието ни.

То не е същественото за една изложба, защото в това отношение, изложбата не се отличава от всичко останало в живота ни и ми беше чудна реакцията. Още ми е много, много чудна.
цитирай
6. malchaniaotnadejda7 - :)
10.12.2011 11:41
Писах снощи "пространен коментар", но го изтрих.:) Как в Миланската скала ходят понякога с дънки и т.н. Как едно приятелско семейство - мъжът е млад професор - :))) , та той се появи на официална вечеря с костюм и... джапанки. Вечерята беше на морето и само жена му откри, че е с джапанки - върху чорапите.:) Другите не бяхме дори забелязали. Разговорът беше интересен. Просто тя го попита: "За момент да те изпусна! Удобно ли ти е така?" Имаше предвид не от другите, а КАК за бога, носеше джапанките с чорапи!?:))) Поздрави на вас и радостен ден!:)
цитирай
7. cefulesteven - Писах пространен коментар, но го ...
10.12.2011 11:45
malchaniaotnadejda7 написа:
Писах пространен коментар, но го изтрих.:) Как в Миланската скала ходят понякога с дънки и т.н. Как едно приятелско семейство - мъжът е млад професор - :))) , та той се появи на официална вечеря с костюм и... дхапанки. Вечерята беше на морето и само жена му откри, че е с джапанки - върху чорапите.:) Другите не бяхме дори забелязали. Разговорът беше интересен. Просто тя го попита: "За момент да те изпусна! Удобно ли ти е така?" Имаше предвид не от другите, а КАК за бога, носеше джапанките с чорапи!?:))) Поздрави на вас и радостен ден!:)


На премиерата на "Гераците" в Царево, бях тръгнал много леко облечен, като за море, но имаше технически неуредици и прожекцията се забави, в това време захладня и облякох едно яке на Дена. Ръкавите ми стигаха до лактите. Има и снимки, трябваше някой само да ги публикува:)
цитирай
8. анонимен - Предполагам, че никой
10.12.2011 13:13
от показаните не снимките не е имал претенции, че е облечен по най-добрия възможен начин. Тези хора не са отишли там да демонстрират тоалети, а да видят едни картини. И това ги отличава от други блогъри, които само обсъждат съблогърите си.
цитирай
9. neleta - Където и да са,
10.12.2011 18:47
поради каквато и причина да са там, някои могат само това - да коментират /оплюват/ останалите. Въпрос на ниво, на манталитет....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cefulesteven
Категория: Изкуство
Прочетен: 8409238
Постинги: 4392
Коментари: 35627
Гласове: 112535
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031