Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2011 15:13 - Кметска простотия: политическа самозабравеност, артистична изгъзица и ПЛАГИАТСТВО!!!
Автор: cefulesteven Категория: Политика   
Прочетен: 7462 Коментари: 20 Гласове:
31

Последна промяна: 13.05.2011 16:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Има един испански художник, сигурно лесно ще намерите името му в Гугъла, който рисува...с онази си работа. Топи я в боята и хоп, хоп: портрет по платното. И това е пърформанс, а картините му се продават скъпо. Актьорът Дейвид Духовни сядал с голо дупе в палитрата, после върху платното, и продавал "картината" за благотворителни цели. И това е пърформанс, който се разпространи като световна новина. За странните изяви на Пикасо и Салвадор Дали познавачите навярно могат да говорят с дни. С дни да говорят и за пърформансите на Кристо. Чел съм за художник, който намазвал коремите на охлюви и ги пускал да пълзят по платното, а картините му отново: само за богати колекционери. Друг, който плиска боя пред самолетна перка. И това е пърформанс. Имам един приятел, скандална медийна звезда, който си гореше картините пред парламента и освен като протест, сам възприемаше акта си като пърформанс: "Изложба в огън". Свят артистичен - свят пълен с чудати приумици. 

 

 Изглежда обаче пърформансите не са само за артисти, а и за някои политически лидери. А някои от последните май са в състояние да сложат  по налудничавост  много от първите в малкия си джоб. 

 

 Особено преди избори, особено преди избори...

 

 Ако за един артист това, което ни се струва нестандартно, е начин на живот, за един политик е най-меко казано фриволна проява и поза, и понеже не разбира какво прави, актът му може да бъде отвратителен. 

 

 Визирам кмета на Плевен - Найден Зеленогорски. На "креативността му" едва ли биха завидели и посредствени ексцентрици в изкуството, но дори най-големите от тях, дори умопомрачените от мания за величие и усещането за собствената си гениалност, нямаше да посмеят да направят това, което се готви да стори. 

 

 Наближава празникът на града. Кметът организира инициатива. Всички детски градини в града били "помолени" да изработят картички с емблемите на съответната забавачка. Няма лошо, едно поощрение към детското творчество. Малко от учителките обаче знаят, че под рисунките на децата ще стои кметското послание: "Честит Празник, Плевен!  Здраве и благоденствие. Найден Зеленогорски. Кмет!". Тоест: общинската администрация е подвела педагозите, те от своя страна децата.

 

 Ако с един възрастен художник се постъпи така, това е измама и плагиатство.  Защото с посланието и подписа си кметът автоматично се превръща в съавтор, без да е получил съгласието на автора.  Това е престъпление.

 

 Второ, да се използва невинното детско творчество за пропагандни цели е извън всякакви съвременни разбирания за демокрация, противоречи на основни казуси на политическата сила, представлявана от конкретната персона. С подобна акция все едно завърза червени връзки на децата и ги пусна на манифистация в чест на свое величество по случай празника на града.   Това е тоталитаризъм.

 

 И това не е всичко. Пърформансът включва картичките да бъдат разпилени на празника на града от вертолет. Детски рисунки ще се озоват в неизсъхналите локви, в дупките, за които уж кметът трябваше да се погрижи, теглейки 20 милиона лева. Ще се озоват до пълните контейнери, в боклука, който се пилее извън тях. В гетото, в което се превърна Стара Гара заради предизборен ход на същия кмет в предишни избори, когато той подари апартаменти на цигански общности. Разбира се, ще има и по площада, навярно и в Кайлъка, и навсякъде. И едва ли някой от малките Творци е наясно с тягостните чувства от нечистоплътността на посланието, на което е превърнат в неволен съавтор. Все едно, че чистите му трепети са част от този мръсен свят и това невинно същество носи отговорност за лошите страни от живота, който го очаква:

 

 "Моите мечти са част от твоя ад!"

 

 "Бляновете ми ще свършат в калта и боклука!"

 

 "Мястото на бъдещия творец е под калните крака на вегетиращите в гетото!"

 

И ако всичко това би могло да бъде погледнато различно, могат да се видят и позитивни страни в подобно пърхане на детски творби във въздуха. Въпрос на творческа интерпретация. Не може да бъде погледнато от различна страна обече, това, че на един малък творец не е дадено никакво право на избор. Дали може да рисува, ако не е част от предизборната агитация на една политическа сила? Не, не може. Има право да изпълни творческата си потребност само, ако е с управляващия.

 

 А от малкия творец утре ще порасне голям! Какво ще е възпитано у него? Да е в служба на Цезаря или да не твори! 

 

 Честно, пред подобен пърформанс предпочитам испанския художник - онзи, с когото започнах статията, да рисува с инструмента си портрет на майка ми. В това бих намерил повече естетика и повече изкуство, и далеч по-малко цинизъм, отколкото в това масово душевно изнасилване на невръстни.


image 

сн. Поля Томова


Още по темата






Гласувай:
31



1. elinora - Стеф, това кметската простотия да не е заразна?
13.05.2011 18:20
Миналата седмица един кмет вкарал логото на партията в детска спортна игра без да иска. Сега този! :(
цитирай
2. cefulesteven - Миналата седмица един кмет вкарал ...
13.05.2011 18:34
elinora написа:
Миналата седмица един кмет вкарал логото на партията в детска спортна игра без да иска. Сега този! :(


Дете съм бил в тъй наречения "развит социализъм", с ръка на сърцето мога да кажа, че опит за подобно политическо опошляване на първите ми творчески стъкпи е нямало. От сега виждам бъдещето на един голям човек, роден с таланта си, но свикнал да бъде с политическите първенци, за да може да го изявява и да оцелява.

Да не говорим, че има и плагиатство. Един вид менажера на твореца, обира цялата слава, става съавтор и т.н. без да е получил съгласието на автора. Да не говорим, че е опошлил цялата му творба.

Едно дете ще се усмихне, ще приеме, че така са нормални нещата и ето първите му стъпки, в превръщането на творчеството в чалга.

И всичко заради едни избори.
цитирай
3. zaw12929 - Нямате умора! Успех!
13.05.2011 19:10
Нямате умора! Успех!
цитирай
4. анонимен - Ако първото
13.05.2011 19:16
в известен смисъл може да мине за нещо ексцентрично, присъщо на този тип хора, второто си е откровен цинизъм!
цитирай
5. cefulesteven - в известен смисъл може да мине за ...
13.05.2011 19:22
angpiskova написа:
в известен смисъл може да мине за нещо ексцентрично, присъщо на този тип хора, второто си е откровен цинизъм!


Цинизъм е най-точната дума, обобщаващо всичко останало, което може да се каже. А желанието му да подражава на артистичните ексцентрици просто открива жалката му същност.
цитирай
6. sestra - Гадно е,
13.05.2011 20:05
в никакъв случай не е нормално да подписва детски рисунки. Да им драсне по един автограф, пък да им ги върне за спомен по-става.
цитирай
7. cefulesteven - в никакъв случай не е нормално да ...
13.05.2011 20:23
sestra написа:
в никакъв случай не е нормално да подписва детски рисунки. Да им драсне по един автограф, пък да им ги върне за спомен по-става.



Напълно съгласен!
цитирай
8. zabunova - И аз покрепям автора!
13.05.2011 20:49
Дребни хитреци! На луди ли се правят? И няма кой да ги озапти!
цитирай
9. cefulesteven - Дребни хитреци! На луди ли се пра...
13.05.2011 20:57
zabunova написа:
Дребни хитреци! На луди ли се правят? И няма кой да ги озапти!


Не знам, не знам дали някой е способен да ги озапти. Случаят в Пещера поне получи публичността, която си заслужаваше и имаше наказани. А в този има далеч, далеч по-груби и повече нарушения.
цитирай
10. hikari - Поздрав за гражданската позиция, Стефане!
14.05.2011 09:30
Най-малкото за две неща говори наглата пиар акция, за която ни разказваш!
Първо, че наследниците на Ганьо Балкански се роят като срамни въшки.
и второ, че пиарите на кмета са минали покрай пиара и са забили зад печално известния фонтан дето един друг прочут плевенчанин вършеше прославените си дела... Но поредната глупост на политическият фронт току виж ме вдъхновила да продължа серията за хлебарките мутанти в "Политическо хайку". .. Явно няма отърваване от тях.
Поздрав Ела Хикари
цитирай
11. cefulesteven - Популистическите екстремалности ...
14.05.2011 10:46
Популистическите екстремалности на Зеленогорски рано или късно ще доведат и до нещо далеч по-драстично. Преди време имаше шум около затворения приют за бездомни кучета, зачестили ухапвания, но най-вече беше станало очиизваждащо, че оставените на произвола кучета са повече. До един ден, в който много хора, които разбрахме, просто бяхме шокирани.

Нека си го заявя ясно преди да продължа: дали местните власти имат общо с чудовищното деание са само подозрения.

Какво точно се случи? Неизвестни лица са хвърляли напоени с отрова кремвирши. Много симпатични душици, кротки, обичливи и чисти, почти домашни защото с времето са се превърнали в любимци на улицата си, символи на определени кътчета в града, най-вече на центъра си отидоха.

Сега, защо се говори, че има дело местната управа, а акцията не изглеждаше да е дело на садистичен психопат. Забелязан е бил един по центъра, но изчезнали кучета имаше по много квартали.

А за Зеленогорски и популизма му, могат да се напишат томове. Много му се иска наистина да бъде признат освен за политик и голям меценат и артист. То присвоени читалищни конкурси, то симфониети и какво ли не...Просто не ми се пише, а и няма и място.
цитирай
12. skribezium - То май навсякъде е така.
14.05.2011 12:52
То май навсякъде е така.
цитирай
13. cefulesteven - То май навсякъде е така. Не ми се иска ...
14.05.2011 13:13
skribezium написа:
То май навсякъде е така.


Не ми се иска да си го мисля, но мисля си го: изглежда в настоящия момент, в България условията са подходящи за оцеляване и развитие на подобни видове.
цитирай
14. alex3 - Не трябва да го допускаме за нашите деца!
14.05.2011 14:00
Отдавна размишлявам по въпроси за местното управление и вече твърдо мога да изразя мнение, че е крайно наложително да се закрият тези структури и длъжности като общини и кметове и т.н. всякаква общинска администрация. Това са едни паразитни структури, създаващи корупционни схеми за източване на бюджета, ползата от тях е нулева - стига ни само да погледнем състоянието на пътища, паркоже и градини, държавни болници, училища и изобщо всичко, което е за поддръжка в техните ръчичики. Безотговорно грабене, крадене и запустяване на цели райони. Само се казва едно и също - няма пари за това, няма пари за онова! ...Ами ти драги за какво си там тогава, как за твоята заплата има пари и защо изобщо ви се плаща, за да ни повтаряте едно и също, а същевременно да богатеете от това "безпаричие в държавата".
цитирай
15. mladena - Няма смисъл от гениалните ви напъни ...
14.05.2011 14:32
Няма смисъл от гениалните ви напъни за обобщения и плюнките ви , пълни с прозрения. Просто всички сте смешни , жалки и с дребнави душици. Истината е, че тези ,,поздравителни картички'' се изработени от самите учителки, като всяка беше задължена да направи определен брой еднакви ,,творби''. Поглеждайки ги , на всеки би станало ясно, че са изработени от възрастен човек. Идеята даже не е на Найден Зеленогорски - така че запазете жлъчта си за друг път... Колкото до поздравителния адрес с неговото име - в това няма нищо лошо, изкопирано е от практиката на други европейски страни. Не зная кой тъпак би си помислил, че Зеленогорски ще прави гълъбчета, пчелички и цветенца от картон... Има само едно лошо нещо - че пускайки тези поздравчета над Плевен, ще бъде замърсен града и едва ли ще тръгнат спец-метачи да събират ,,кметските напъни''... Не усещате ли, че сте нищожни човечета, вкопчили се в злобното дребнотемие и заклещили се в собствения си примитивизъм...Поне понякога бъдете добри... И си намерете други по-градивни занимания от обичайното лъскаво ровене в нет-а с цел ,,хайде да понаплюем туй-онуй, за да има следа и от нас на този свят...''. А ти, драги авторе, опиянен от сладкодумието си(което, види се, няма край...) на висш разказвач -водач всред братята -блогъри,преди генералните агитационни и епохални изводи, от които сам се опияняваш, просто провери как стоят нещата.Пардон - май вече не помниш за какво твориш в точно този момент или в точно тези лустросани откровения... Ти наистина си уверен, че си абониран за чести разговори с Господ, пардон - със себе си...Бъдете поне малко човеци , то друго няма с какво да завърша, светът наистина не започва и не свършва с вас...
цитирай
16. cefulesteven - Ха-ха-ха-ха-ха:))) По-спок...
14.05.2011 16:01
Ха-ха-ха-ха-ха:)))
По-спокойно, моля ви. Впрягайте думите в смисъл, не ги пръскайте безразборно, че казвате далеч по-лоши неща, отколкото съм успял да кажа.
Какво правил кмета: "задължавал" - цитирам ви. Кого? Учителките в детските градини. "Всяка беше задължена да направи определен брой еднакви творби" - цитирам ви.

С какво право ще се задължават учителките на детските градини да изработват картички?

Какви са те, политически слугини. И защо трябва да е намесено името на децата. Защото идея е била такава: да е детско творчество, а като видяхте, че избирателя не я хареса, бързате да изопачите замисъла. Но вместо да замажете, размазахте. Значи учителките били задължавани? Благодаря за информацията. Ще има още какво да се пише тези дни.
И няма значение чия е била идеята, в случая по-важно е, чий подпис ще стои.

А за личните нападки чудя се дали да ги коментирам. С правото съм си като блогър да си пиша каквото ме вълнува. Няма как някой общински администратор да притисне рекламодателите, както шайката на кмета прави с рекламодателите на неудобните медии в Плевен.

А като ви гледам каруцарската лексика и умението да следите смисъла на думите ви, не сте арбитре елеганте, с чиято критика бих съобразил словото си. Не съм и учителка в детската градина, която някой да задължава.

Весел ден. И малко по-спокоен. :)))
цитирай
17. elinora - Брей, Стеф,
14.05.2011 19:13
чукам на дърво, че да не вземат и в моята детска градина, да ни задължават да правим на конвейр картички за кмета :))) ужас!
цитирай
18. mladena - ,,...Значи учителките били задължавани? Благодаря за информацията. Ще има още какво да се пише тези дни. ..''
14.05.2011 19:26
Ето пак... Ще има храна за ядене, която да предъвквате тези дни... ,,Поръчката '' не е на Зеленогорски, а на длъжностно лице от Община -Плевен. На мен самата идеята за тези поздрави е абсурдно смешна и нелепа...И не искам да коментирам дали се възприема от учителките като заповед на властта.Защо смятате , че те са отбор тъпачки със закърнели мозъци, щом са се включили в инициативата, дошла от Община Плевен?Но това не е важното. Изказах менние тук единствено защото смятам, че не могат да се правят изводи и политиканстване в стил,,неосъществени чърчиловци '' на базата на грешна фактология. И последно - не съм учителка, а човек, занимаващ се с изкуство, далеч от матрицата на тълпата и нейните стадни закони, нетърпяща някой да ме манипулира по какъвто и да е начин... А лошо и унизително ли е, ако бях учителка ? Май да, според Вас и зле прикрития пренебрежителен присмех към тези, които са в сферата на образованието...Тъжно и срамно... Повече няма да коментирам , спокойно ... Поне мен не дъвчете...
цитирай
19. cefulesteven - Извинявам се, но вие казахте, че е ...
14.05.2011 23:11
Извинявам се, но вие казахте, че е имало, цитирам ви: "заповед", а явно сте човек от кухнята, щом дори сте виждали картичките.
Не смятам, че са "отбор тъпаци", реагирам на отзив в който писахте, че им е "заповядано" (Прочетете какво сте писала:)) и ви питам, с какво право се издава заповед да изработят определен брой картички и да се включат в кметска пиар - акция?
И ми е малко странно за човек на изкуството отношение, което толерира подписване под чужди творби и изкривяването на основната идея на твореца, с цел политически пиар.
И накрая, чия е била идеята, кой е издавал ЗАПОВЕДИТЕ за които разбирам от вас е с второстепенна важност, за да се подписва под тези картички, значи "големия артист" е съгласен и с ясно съзнание извършва цялата тази пошлост.

Няма политиканстване в постинга ми има искрено отвращение от страна на един човек, който също е отдал изцяло живота си на изкуството. И от подобни извращения с артистичното му се повръща. Независимо дали тези извращения се вършат от политик, както в случая или от чалга - идол на какъвто би отивало подобно изпълнение.

цитирай
20. cefulesteven - чукам на дърво, че да не вземат и в ...
14.05.2011 23:14
elinora написа:
чукам на дърво, че да не вземат и в моята детска градина, да ни задължават да правим на конвейр картички за кмета :))) ужас!


От непознатата блогърка, която е явно добре запозната, че да е виждала дори картичките научавам, че учителките са били и задължавани.
Не се и съмнявам, че е станало.

Дано, дано, Ели, да не ти се случва:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cefulesteven
Категория: Изкуство
Прочетен: 8405037
Постинги: 4392
Коментари: 35627
Гласове: 112535
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031