Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2009 15:43 - Домашен пълнозърнест хляб
Автор: valkata64 Категория: Рецепти   
Прочетен: 9992 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 28.11.2012 11:42


Домашен пълнозърнест хляб

image

 


















    image


















    Необходими продукти за 2 хляба

    6 ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно пресято

    2 ч.ч. обезмаслено прясно мляко 0.1%

    2 пакетчета суха мая

    4 с.л. мед

    2 с.л.зехтин

    1 с.л. овесени трици

    1 ч.ч. пшеничен зародиш

    2 с.л. слънчогледови семки белени сурови

    Ѕ с.л сминдух

    Ѕ с.л. шарена сол

    Ѕ с.л. сол

    сусамено семе за поръсване

    маково семе за поръсване

    1 к.ч. ситно нарязани маслини

 

В тава пресявам брашното, правя кладенче и слагам маята, солта и зехтина. Затоплям млякото в микровълнова фурна на 1, съвсем леко и в него разтапям меда. Добавям млякото към брашното по малко и го замесвам до пълното поемане на течността. Тестото трябва да е меко, ако се налага може да се добави и малко хладка вода. Покривам с домакинска кърпа и оставям тестото да втаса.

След като удвои обема си премесвам отново тестото, но му добавям и останалите продукти, като първо слагам сминдуха и шарената сол, като ги поеме тестото слагам овесените трици, след тях слънчогледовите семки и накрая и пшеничния зародиш, идеята е всеки продукт да се разпредели сравнително по равно в цялото тесто. Когато всичко е добре омесено, разделям тестото на две части: Едната я оставям така както е, само малко я оформям като голяма кифла, слагам я в намазнена със зехтин формичка, продупчвам няколко пъти с вилица, да диша тестото, както казваше баба, намокрям леко с ръка отгоре и поръсвам с сусаменото и маково семе, така те полепват на повърхността. Оставям тестото във формичката да втаса отново, докато напълни целия и обем.

Към втората половина тесто добавям ситно нарязаните и изцедени маслини, омесвам го добре и постъпвам с него по същия начин както и пъравата половинка, в друга формичка.

Когато тестата са готови, пека във фурната на 190 0С на средна решетка, като отдолу слагам тавичка с вода. Хляба е готов след около 40 мин., пробва се с клечка, ако не полепва по нея тесто, значи всичко е готово. След изпичане завивам хлебчетата в домакинска кърпа и така си седи, докато си ги хапнем, понякога и седмица :)

 

Какви нови продукти използвах за тази рецепта, познатите вече ги има в другите рецепти!

Обезмасленото прясно мляко и нискомаслените кисели млека са идеален начин човек на средна възраст да се предпази от повишаване на кръвното налягане, установиха учени от холанския университет на Вагенинген.
За намаляване риска от високо кръвно налягане с една трета е нужда да изпиете само една чаша нискомаслено мляко на ден, става ясно от проучването.
Изследването, продължило едно десетилетие, е обхванало 2 245 мъже и жени на възраст над 55 години с доказано високо кръвно налягане. Резултатите, публикувани в “American Journal of Clinical Nutrition”, показват, че през първите две години от изследването рискът от появата на високо кръвно налягане бил с 30% по-малък при хората, приемащи всекидневно нискомаслени млечни продукти.
От друга страна станало ясно, че млечните продукти с висока масленост като маслото или сиренето нямали защитен ефект, но и не повишавали риска. Кардиолозите предполагат, че минералите като калций, калий и магнезий, които се съдържат в млякото, играят важна роля за предотвратяване на хипертонията.

Пшеничен зародиш - Подобрява обмяната на веществата , засилва имунната защита на организма. Стимулира жизнеспособноста.
Пшеничният зародиш е лесно усвоим хранителен продукт, който може да се приема смесен с прясно мляко, плодов сок и нектар.
Успешно може да се включи в диета при хора с наднормено тегло.
Консумира се в дози 1-2 супени лъжици на ден. По желание дневната доза може да бъде увеличена.
Полезен е при авитаминоза, пролетна умора, възстановяване след операция или продължително боледуване.
Пшеничният зародиш е натурален продукт с висока биологична стойност.
Може да се влага в различни печива, кулинарни смеси и пълнежи, млечни и зеленчукови супи.

Слънчогледови семки - Американските индианци в продължение на много векове са ги използвали като храна. Населението на Балканите, Русия, а и на други страни, широко ги прилага.
Белтъчините на слънчогледовото семе имат висока биологична стойност – по-богата от месото, яйцата или пилетата, а също са източник на други ценни хранителни вещества. Те лесно се смилат и усвояват от организма.

Слънчогледовото масло е много добро и се препоръчва за употреба в сурово състояние или при готвене – най-добре е да се слага в тенджерата, след като тя се свали от огъня. Студено пресованото слънчогледово масло, тъй нареченият шарлаган, не губи от ценните съставки на семето, докато рафинираното олио е лишено от тях.

Като източник на витамин D семената на слънчогледа са далеч по-ценни от някои рибни източници, които дават и странични ефекти. Наличието на витамин F в семената ги прави отлично профилактично средство срещу редица заболявания, включително и рака.

Сминдухът e едногодишно растение от семейство Бобови, известно с подправката, която се прави от семената му. Стъблото е кухо и достига на височина от 30 до 60 см. Плодовете са шушулки с дължина 10–15 см и съдържат 10–20 семена. Сминдухът е добре познат като често използвана съставка в подправковата смес „шарена сол“, използвана в България и други балкански страни.
Отглежда се в градините като подправка и декоративно растение. Произхожда от Югоизточна Азия. Използват се семената.
Стимулира обмяната на веществата, снижава нивото на кръвната захар. Подобрява апетита. Възстановява силите на организма
Приложения:
при пелагра - недоимък на витамин РР
при захарна болест, като помощно средство
при белодробни заболявания
при бавнозаздравяващи рани
външно: за лечение на някои кожни заболявани

Сусамено семе - този вид семена са незаменими в близкоизточната и северно-африканската кухня. В едно от най-популярните местни ястия с малко сладникав вкус, известно като "халва" или "тахини", като основен вкус и подправка се използва смляно сусамено семе. В гастрономията на Централна Азия и на Близкия Изток сусамовото семе се използва за приготвянето на изключително вкусен хляб. Произведеното от сусам растително масло придава особен аромат на много екзотични ястия. Сусамовите семена съдържат големи количества витамин Е и са известни като изключителен източник на минералите калций (при счупвания на костите се препоръчва в храненето да се включи сусамов тахан) и калий (осигурява правилната нервна проводимост; липсата му предизвиква учестена поява на мускулни спазми).

Маково семе / Papaver somniferum L. Макът е едногодишно растение, което достига височина 30-120см. Заоблените листа имат син отенък.Цветовете са бели до морави. Дивите видове се срещат главно в житни полета.
Когато цветът прецъфти, остава капсула, заобиколена от множество близалца във формата на звезда. Когато започне да изсъхва, от вятъра тя се разпада на милион семена.
Дивите макове цъфтят от юни до август, а култивираните - през юли.
Растението изисква глинеста почва. Семената се сеят рано напролет, в редове, на разстояние 30 см. едно от друго. Маковете растат бързо ако се поливат повече. Трябва добре да се плевят.
Семената от мак са подобни на малки житни зрънца. Западният вид мак дава тъмно сини семена, а източният (индийски) - бели. И двата вида семена имат формата на бъбрек. Сините са дълги около 1 мм., а белите - по - малки. На вкус са подобни и са взаимозаменяеми. Вкусът е мек и прилича леко на този на ядките, с леки сладки и пикантни нишки.
Маковото семе се мели изключително трудно. В пекарството се използват цели или натрошени семена. Използват се в салати и различни тестени изделия, предварително печени или престояли в гореща вода повече от три часа.
Сиропът от западния тип маково семе е с болкоуспокояващо и отхрачващо действие. Източните видове имат силно наркотично действие. Гаргарата със запарка от макови семена помага при зъбобол.

Маслините са род бавнорастящи , но дълголетни дървета от семейство Маслинови. Маслината е най-старото известно култивирано дърво в историята на човечеството. Най-напред маслините са култивирани в Африка, след това финикийците ги разпространяват в Мароко, Алжир и Тунис.

Първо са били култивирани в Крит и Сирия преди повече от 5 000 години. В около 600 г. преди Христа маслиновото дърво достигнало Гърция, Италия и други средиземноморски страни. Град Атина бил наречен на името на богиня Атина, която донесла маслиновото дърво.

От историческа гледна точка маслината е играла важна роля в религията, храненето и изкуството. Позната е като символ на мира, мъдростта и победата. По време на първите олимпийски игри победителите били короновани с венци от маслинови клонки. Свети хора били помазвани със зехтин, а Мозес освобождавал от военна служба мъже, които отглеждат маслини.

Не е известно със сигурност кой е ботаническият предшественик на съвременната маслина, но се вярва, че това е диворастящият Oleaster olea sylvestris в Северна Африка, Португалия, Южна Франция, Италия и районите около Черно и Каспийско море. Някои ботаници смятат, че маслината произхожда от дърво, което е покривало пустинята Сахара преди ледниковия период.

Здравословни ползи

Маслината е не само вкусна храна, но и представлява важен източник на полезни съставки. Като допълнение на самата маслина маслиненото масло (зехтинът) също е важен хранителен източник.

  • Ползи за сърдечното и артериално здраве - по-голямата част от мастните киселини в маслините и зехтинът са мононенаситени. Мононенаситените мастни киселини не съдържат холестерол и при това положение зехтинът не повишава нивото му, напротив - поддържа го под контрол. Зехтинът също така съдържа линолеевата киселина омега-6 (EFA: основна мастна киселина), която е крайно необходима за човешкото тяло.

  • Предпазване от рак - Консумацията на големи количества мононенаситени мазнини са носител на по-малък риск от формиране на рак на гърдата. б-ситостеролът - мазнина, която се намира в растителните масла като зехтина - помага в предотвратяване формирането на ракови клетки в простатата, укрепва вътрешната комуникационна система на клетката.

  • Предпазване от артрит - хората, които консумират големи количества зехтин и готвят зеленчуци, са носители на по-малък риск от ревматичен артрит.

  • Подпомагат костното развитие- Витамините E, A, D и K, които съдържа зехтинът, са особено важни от гледна точка на подпомагането на костното развитие на възрастните и децата и на укрепването на костите чрез фиксиране на калция. Също така се препоръчва на възрастните, тъй като е лесно смилаем и посредством минералите си подпомага използването на витамините в тялото. Предотвратява загубата на калций като стимулира минерализацията на костите.

  • Намаляване на кръвното налягане - зехтинът има полезното въздействие върху високото кръвно налягане. Освен това от листата на маслиновото дърво се изработват и лекарства за намаляването му.

  • Ползи за вътрешните органи - независимо дали се консумира топлъл или студен, зехтинът предпазва стомаха от заболявания като гастрит и язви, като намалява количеството на стомашните киселини. В допълнение на това активира жлъчната течност и я привежда в идеално състояние. Той регулира секретирането на жлъчния мехур и намалява риска от образуването на жлъчен камък. Благодарение на хлорида, който съдържа, подпомага функционирането на черния дроб и по този начин помага на тялото да отдели отпадъчните продукти.

  • Принос в развитието на децата - благодарение на линолеевата киселина, която съдържат, маслините и зехтинът са най-здравословната храна за новородените бебета и растящи деца. Недостигът на линолеева киселина води до появата на забавяне в развитието по време на най-ранното детство и до множество кожни заболявания.

  • Mаслините съдържат нисък процент въглехидрати, което ги нарежда сред т.нар. "свободни храни", т.е. храни, които практически нямат влияние върху инсулина.


 


 



Тагове:   хляб,


Гласувай:
5



1. kontrasti - Лелее малее
01.09.2009 16:02
Е това ме интересува, браво валката
цитирай
2. valkata64 - Лелее малее
01.09.2009 16:10
Запрятай ръкави и действай, бързо, лесно и убийственно вкусно си е. Достатъчна е само мерудийката и не може да се спреш :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: valkata64
Категория: Хоби
Прочетен: 111676
Постинги: 28
Коментари: 15
Гласове: 109
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031