Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2011 13:40 - За терористичния акт като за терористичен акт
Автор: cefulesteven Категория: Тя и той   
Прочетен: 2583 Коментари: 10 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За терористичния акт като за терористичен акт

 

Все ще има някой, а може и да не е един, който след това приключение ще изгуби работата си. Не че в службата му не знаят, че не той е виновният, но има дейности, които трябва да се свършат, а не се ли свършат, всичко пропада, независимо кой е виновен. Все ще има някой, на когото лекарствата ще свършат, не че е бил непредпазлив, взел е толкова, колкото трябва, че и повече. В родината си може да намери от тях, в родината ни - само заместители, и състоянието му ще се влоши. Все ще има деца, които ще пораснат, но ще помнят стреса от България. И когато и те имат деца, ще ги пратят навсякъде другаде, не и в България. Нищо, че се твърди, че авантюрата малко ще повлияе на родния ни имидж.

Много ще са тези, за които стресът ще остане до края на живота им. Малко ще са тези, които ще гледат на изживяното като на едно приключение, но дори и сред тях едва ли ще се намери някой, на когото да му се прииска да изживее подобно приключение отново.

Няма какво да обсъждам мошениците, които дължат пари, много, много пари и продължават да организират екскурзии. Те са ясни и едва ли има някой да ги оправдае, а ако има такъв, няма да е по друг начин, освен с поговорката за зелника и лудия.

Другата страна е по-коварна, защото уж има правата си, защото говори открито за тях. Дължали им пари, не ги получили, тяхно право е да си ги поискат. Но има ли право някой да задържа заложници? Защото руските туристи са си точно заложници. Те са си платили билетите до България, извозени са били до България. Нямало е проблем да бъдат доведени, но после има проблем да бъдат върнати. Повлечени са да влязат в капана, за да ги използва някой за лични цели, да вдигне шум, да привлече внимание. Да си поиска парите и да очаква да му бъдат върнати. Използвайки хората като средство. Техните лични драми, техните проблеми, техните планове не означават нищо за него. Не си е оплел добре кошницата, когато е сключвал договори. Когато са започнали неразбориите, е отлагал да ги оправи, не е намирал формулата и бавно, бавно е затъвал, а потърпевши трябва да се окажат нищо неподозиращите туристи.

Нали той има права, нали от него зависят толкова много семейства, които чакат скромния си доход от приходите на фирмата му. Ами по същата логика да оправдаем и сомалийските пирати, защото и те си имат справедливите за себе си искания. Пък и за разлика от нашите летища, сомалийските пирати обикновено така се грижат за заложниците си, че те се връщат напълнели. Да оправдаем и Кадафи, че държа медиците ни. И изобщо всички, които не могат да намерят друга формула да отправят искането си, освен да отнемат нечия свобода, да ограничат нечии човешки права. Да го накарат да се почувства дребно същество в ръцете на съдбата, а ръцете на съдбата, разбирате ли - техните ръце.

Не осъждам правото на някой да си поиска дължимото, но задържането на заложници е престъпление. Терористичен акт. И ако извършилите го постигнат целта си, а няма санкция за начина и средствата, чрез които постигнат това, не се знае примерът им какво ще предизвика.

Материалът е от новия брой на BG Север.




Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. becksss - Стив!
16.09.2011 14:40
Като чета материала ти, поне сто неща напират вътре в мен, но прозорчето за коментари е твърде малко, за да напиша всичките.
Ако говорим за конкретния казус с руските туристи, то и едните, и другите са си прави. Не може цял сезон и години преди това да не си плащаш на контрагентите, да задлъжнееш с милиони, и да очакваш да те търпят вечно. В крайна сметка, разходите си вървят, а когато приходите ги няма никакви - какво правим?
Задържаме стотици нищо неподозиращи туристи по салоните на летищата.
Така е.
Вярно е, че самите туристи с нищо не са виновни. Те са си платили, дошли са тук, изкарали са си почивките и искат да се прибират по домовете си.
Понеже всичко това се развиваше в града, в който живея, аз имам и друго едно наблюдение.
Да оставим настрана факта със задържаните на летището руснаци и скандинавци.
Като човек, пряко ангажиран в сферата на визуалната реклама и услугите, аз имам пряко наблюдение всяка година как се развива летният сезон по морето и мога съвсем отговорно да кажа, че тази година беше една от най-силните след лятото на 2008.
Това до голяма степен се дължи на случилото се в Египет и продължаващите идиотизми в Гърция, а ние, вместо да се възползваме максимално от този благоприятен за нас факт, взехме, че чисто по бългаски се осрахме на метеното, дето има една дума.
Хич не ми е приятно да го кажа, ама... ганьовска работа.

Относно първата част от постинга ти...
Там сериозно се замислих.
За емиграцията и т.н.
За това, че не искаме децата ни да остават тук.

Как да се чувствам аз, след като съм пътник в най-скоро време?
Предател ли съм?
Беглец ли съм?
Или просто човек, на когото му е писнало от всичко, което се случва или НЕ се случва около него?
Много години се борих с вятърни мелници, докато накрая разбрах, че няма смисъл.

Проблемът, който засягаш тук, е доста по-дълбок и сериозен от чисто битовите си аспекти. Навсякъде по света е имало такива случаи със задържани туристи, но не помня причината да е била точно такава, каквато е тук.

Поздрави!
цитирай
2. cefulesteven - Благодаря за мнението. Добави и още ...
16.09.2011 15:39
Благодаря за мнението. Добави и още един въпрос, много често обсъждан.

Категорично съм против да се нарича емигранта беглец или предател. Категорично.
Човек трябва да е там където се чувства най-пълноценен.
И ако това не е родна територия, по-добре да емигрира.
Защото иначе е беглец от себе си, предател към ценностите си.
цитирай
3. makont - Здравей Стеф,
16.09.2011 17:47
първо на патерици да ти честитя Рождения ден с най-искрени пожелания за всичко, ама всичко което мечтаеш да се дбъдне, много любов и здраве и винаги радост в погледа и в душата. А по повод темата, аз, дето бях най-заклетия родолюбец, вече на всички младежи около мен им казвам, махайте се, напускайте този кораб България, той потъва и удавените ще сме ние. Никога не е било такова чудо, съзнателно ни избиват лекарите, оперират наляво и надясно за да вземат пари от здравната каса, лекинко бъркат про операциите, рязват дясното, вместо лявото, каквото и да е. Тровят ни с храна, лъжат ни безогледно, не ни плащат, а ни карат да работим тройно повече, защото е криза. Това е невиждан геноцид и ние не можем да направим нищо. Тук таме понапишем нещичко, излеем си яда, подпишем някоя и друга петиция, която никой не поглежда и така, до тук. Така, че хич не ги мисля горките руски туристи. Тях все ще ги оправят, ще им остане лошия привкус и може би никога повече няма да дойдат в България. За нас мисля, тези дето останахме, доколко ще ни стигнат силиците да живеем. Дано психиката ни издържи и не започнем да посягаме на децата си и живота си, както вече се случи. Тъжни констатации, граничещи с краен песимизъм, но това е. Хубава вечер ти желая, една глътка огнена течност и може за миг да ни извади от това апокалиптично настроение.
цитирай
4. cefulesteven - Всичко, което пишеш е вярно. Това, ...
16.09.2011 20:33
Всичко, което пишеш е вярно. Това, което ме ужасява е възможността да се създаде прецедент. Някой си иска справедливо заработените пари или които си мисли, че справедливо му се полагат, не намира начин и...задържа заложници. И това в епоха, в която на тероризма, поне на думи се гледа като на враг номер 1 на човечеството. Това ще говори още по-лошо за страната ни, отколкото всичко останало, което си позволихме да понесем.

цитирай
5. tutankhamon661 - cefulesteven
16.09.2011 21:55
Там е работата, че всеки престъпник намира оправдание за себе си.
Хората са различни. Ти не можеш да правиш лоши неща спрямо другите, но има такива, които го смятат дори за похвално. Пишат се герои. А тероризмът има различни измерения - не винаги е свързан със смърт и не винаги е в реала.
Мюсюлманите се въодушевяват от Свещената война. Не знам какво е било първоначалното й предназначение, но към днешна дата е жив тероризъм. Когато човек от малък е приел тази идея, трудно ще се промени.
Споменаваш сестрите в Либия, но нали помниш, че и тук много хора викаха "Виновни са".
Изобщо лошотията трайно се е настанила в човека и не знам дали е възможно да се изкорени. Каква еволюция, какво чудо? Pаботата става все по-черна.
цитирай
6. melina26 - Темата за тероризма е ужасна. Xо...
16.09.2011 23:31
Темата за тероризма е ужасна. Xората трябва да знаят какво се случва по света, защото никой не подозира къде ще е следващият удар.
цитирай
7. orlinpetkov - как искаш да постъпят хора обучавани за подривна терористична дейност, ТИМ, собственици на авиокомпанията
17.09.2011 07:28
cefulesteven написа:
Всичко, което пишеш е вярно. Това, което ме ужасява е възможността да се създаде прецедент. Някой си иска справедливо заработените пари или които си мисли, че справедливо му се полагат, не намира начин и...задържа заложници. И това в епоха, в която на тероризма, поне на думи се гледа като на враг номер 1 на човечеството. Това ще говори още по-лошо за страната ни, отколкото всичко останало, което си позволихме да понесем.


Как очакваш да постъпват хора обучени от държавата да бъдат терористи, те се държат като терористи и са такива. Развиват бизнеса си като терористи. Задържат хората като терористи. И са наглеци. 7 млн това са поне 150 полета. а това са два сезона туристически. Да не ти платят два полета го разбирам. но 150, не. И България Ер не изнудва тур оператора с това си действие. Авиокомпанията пряко реши да изнудва държавата създавайки проблем за държавата. И скапаният министър обяснява на всеослушание как няма да има санкции за авиопревозвача, защото видите ли бил съдействал н аръзслудването. За подобна наглост авиокомпанията трябва да и бъде взет лиценза. Което май си е търрсен ефект. Имам усещането, че се търси начин тази дължаща огромни суми авиокомпания да бъде фалирана- хаххахахахаха, егати дребните тарикати. Срещу авиокомпанията следва да бъде предприето съдебно преследване за създадената ситуация. Още повече, че собственика има чудесен опит във възстановяването на лошите кредити (ЦКБ от фалирала държавна банка, стана просперираща частна такава). Как така авиокомпанията допусна да не и платят. Но най-големият въпрос е към държавата в лицето на министъра - с какво право си позволява да такова покровителствено поведение към една компания извършила такава агресия срещу потребителите.
цитирай
8. cefulesteven - Там е работата, че всеки престъпник ...
17.09.2011 09:08
tutankhamon661 написа:
Там е работата, че всеки престъпник намира оправдание за себе си.
Хората са различни. Ти не можеш да правиш лоши неща спрямо другите, но има такива, които го смятат дори за похвално. Пишат се герои. А тероризмът има различни измерения - не винаги е свързан със смърт и не винаги е в реала.
Мюсюлманите се въодушевяват от Свещената война. Не знам какво е било първоначалното й предназначение, но към днешна дата е жив тероризъм. Когато човек от малък е приел тази идея, трудно ще се промени.
Споменаваш сестрите в Либия, но нали помниш, че и тук много хора викаха "Виновни са".
Изобщо лошотията трайно се е настанила в човека и не знам дали е възможно да се изкорени. Каква еволюция, какво чудо? Pаботата става все по-черна.



Спомням си, спомням си, колко сънародници подхванаха рефрена за медицинските сестри: "ако са виновни"? У нас има едно изкривяване, винаги се търси вина в жертвата.
цитирай
9. cefulesteven - Темата за тероризма е ужасна. Xо...
17.09.2011 09:10
melina26 написа:
Темата за тероризма е ужасна. Xората трябва да знаят какво се случва по света, защото никой не подозира къде ще е следващият удар.


И ми е срамно, че у нас, някои се опитва да го практикува съвсем открито.
цитирай
10. cefulesteven - Всичко, което пишеш е вярно. Това, ...
17.09.2011 09:11
orlinpetkov написа:
cefulesteven написа:
Всичко, което пишеш е вярно. Това, което ме ужасява е възможността да се създаде прецедент. Някой си иска справедливо заработените пари или които си мисли, че справедливо му се полагат, не намира начин и...задържа заложници. И това в епоха, в която на тероризма, поне на думи се гледа като на враг номер 1 на човечеството. Това ще говори още по-лошо за страната ни, отколкото всичко останало, което си позволихме да понесем.


Как очакваш да постъпват хора обучени от държавата да бъдат терористи, те се държат като терористи и са такива. Развиват бизнеса си като терористи. Задържат хората като терористи. И са наглеци. 7 млн това са поне 150 полета. а това са два сезона туристически. Да не ти платят два полета го разбирам. но 150, не. И България Ер не изнудва тур оператора с това си действие. Авиокомпанията пряко реши да изнудва държавата създавайки проблем за държавата. И скапаният министър обяснява на всеослушание как няма да има санкции за авиопревозвача, защото видите ли бил съдействал н аръзслудването. За подобна наглост авиокомпанията трябва да и бъде взет лиценза. Което май си е търрсен ефект. Имам усещането, че се търси начин тази дължаща огромни суми авиокомпания да бъде фалирана- хаххахахахаха, егати дребните тарикати. Срещу авиокомпанията следва да бъде предприето съдебно преследване за създадената ситуация. Още повече, че собственика има чудесен опит във възстановяването на лошите кредити (ЦКБ от фалирала държавна банка, стана просперираща частна такава). Как така авиокомпанията допусна да не и платят. Но най-големият въпрос е към държавата в лицето на министъра - с какво право си позволява да такова покровителствено поведение към една компания извършила такава агресия срещу потребителите.



Просто нямам какво да добавя. Точно и ясно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cefulesteven
Категория: Изкуство
Прочетен: 8444031
Постинги: 4392
Коментари: 35627
Гласове: 112561
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930