Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2009 10:08 - Катастрофа по време на ексурзия е винаги възможна!
Автор: cefulesteven Категория: Туризъм   
Прочетен: 6380 Коментари: 19 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
20. 09. 2009
14: 34

Тръгваме от Сигишуара. Връщаме се в Брашов, където е и хотела в който сме отседнали. Ексурзоводката ни пита как е настроението, задава риторично въпроса:
"Нали няма някой който да съжалява, че е дошъл до Сигишуара?"
Сигишубеше извън програмата, но твърде интусиазирана част от групата, решихме да си направим тази екскурзия в екскурзията, за крайната й цел по-късно, а сега извадих тетрадката и химикалчето на връщане да видя името на онова село, в което преди часове тридесети седем човека, изтеглихме щаслив жребий, твърде щастлив, защото части от секундата и няколко сантиметра, решиха, аз сега да пиша тези редове, а случилото се, да е по-правилно да наека пътен инцидент, отколкото катастрофа.
От днес нататък ще си имам още една ругатня в речниковия запас и тя е: "трансилвански тракторист".
Нещо като престъпно замаян човек, последиците от чието поведение могат да бъдат крайно сериозни.
Неслънчице, която сега чете зад дясното ми рамо какво пиша, с усмивка ме апострофира, хапва си пицата, казва ми, че съм крайно несправедлив към трактористите в този край.
Не мога да не се съглася, става въпрос за този конкретен трансилвански тракторист, заради който аз не успях да си изям парчето пица на идване от Брашов към Сигишуара.
И сега както на идване съм втората седалка шахматно на шофьора. Много добре видях това "жадно" мигновение.
Шегувам се сега, какво ми остава! Колкото и да размишляваме за подобни кратки отрязъци, които могат да обезсмислят всички надежди, борби, постижения, победени разочарования, житейски уроци, всичко, колкото  да разсъждаваме, върху дълбоката им философия, едва ли ще достигнем до същността й, ако изобщо имат такава.
Преди да тръгнем от Сигишуара шофьорът сподели един от девизите си на професионалист, какъвто показа, че е, в най-високият смисъл на думата:
"Каруца и трактор са най-опасното на пътя. Винаги съм си го казвал!"
А какво се случи?
Тракторът който едва не ни уби е спрял. Минава покрай него пъра кола, после втора. Третата сме, когато тракториста решава да замима. Човекът би трябвало да види летящият автобус. Шсето води към град туристическа атракция. Както всички пътища из Румъния, нивото на подръжката му е на много високо ниво и при тази оживеност и разрешена скорост, хубаво би било да се огледа, а още по-хубаво и да дава мигач, когато реши да завива, въпреки, че в случая би било късно.
Видях как тръгваме бясно към лявото платно. Шофьорът ни все пак успя да завърти волана при минимално съприкосновение за двете возила, при скоростта.
Шосето е тясно, канавките на това място около метър дълбоки. Просто летяхме към лявата канавка, а дори от острият завой, вече имах чувството, че автобуса ще се преобърне.
Повторна бърза реакция на водача задържа автобуса на самия ъгъл на канавката и го насочи към дясното платно.
Чуха се тогава два - три по-уплашени гласа от задната част.
Автобусът отново беше овладян на самия ръб, този път на дясната канавка.
Изключителни реакции!
Спира, а когато слиза, дървап фотоапарата от Неслънчице и отивам да снимам. В едната ръка още държа изядената до някъде пица. После като видях, че няма да става пердах, в който с удоволствия щях да се включа, като преди това щракна и за удоволствие на сейрджиите едно кадро, се запитах защо ми е тази пица и се върнах за секунда в автобуса да я оставя.
Едва тогава забелязах, че ръцете ми доста повече от нормалното трепереха.
Да забравя, за кратко възхищението си към реакциите на водача. Да напиша нещо, което трябва. Винаги, дори сега, когато са минали само две седмици от трагичната гибел на наши сънародници, в Охрид, дори сега, но винаги съм подценявал законовите процедури за екскурзия.
Струват ми се излишни, но ако днес не бях се съобразил с "излишните" правила, най-вероятно нямаше да видя Сигишуара, да снимам със собствените си ръце дома на Дракула, а най-вероятно щях да се въртя изпушил и последната си цигара, в близост до местопроизшествието, с други изнервирани и изтощени сънародници и да чакаме местната полиция, да реши да освободи автобуса.
И това е най-приятното неприятно, което е възможно. Само когато инцидента важи поговорката ни: "Малък бил дявола" или "дракул" - а, както е дявол на румънски.
А за Сигишуара, дома на другия дракул, Влад трети Цепеш, известен като вампира Дракула, обещах да разкажа, но смятам да е по-късно. Сега ще затворя тетрадката, ще целуна Неслънчице и ще се насладя на остатъка от пътя си из Карпатите, за днес.
А нека по твоя път да има по-малко трансилвански трактористи, но бъди подготвен, винаги за такива.
Бъди подготвен за Трансилвански трактористи, където и да си, даже на луната.
Защото са на всякъде! Умната.

image

Минути след неприятният инцидент. Туристи от групата, оглеждат удареното място на автобуса. Естествено е, че адриналина ни е вдигнат и говорим повече глупости.

image

Ето това е машината с която Трансилванския тракторист едва не ни уби.

image

А това е часовниковата кула на Сигишуара. В дванадесет часа куклите се завъртат, а в съзвучие с едната, която е с тъпан, бие и човек, облечен в автентично за времето на строежа на кулата, облекло. С още един поздравяват на десетки езици, туристите, между които не чух български. Точно от мястото от което снимам, от дясната ми страна е и дома на Влад трети Цепеш - Дракула, но за него друг пост.

image

С Неслънчице, над Сигишуара.



Гласувай:
16



1. iliada - Добро утро , Стеф!
22.09.2009 10:39
Тъкмо се чудех дали си по морето и любопиството ми е задоволено ,че и повече........!:)
Всичко е добре когато завършва добре , а в слечая наистина сте късметлии ,че и ние твоите
читатели -най-вероятно ще има и разказ за Дракула и навярно с нещо останало от днешните ти емоции.Очаквам го с повишен интерес ,защото и на мен ми хрумна мисълта да посетя Двореца ,ама за трансилвански трактористи нищо не бях чувала .Та ще остана само с разказа за сега ! Очаквам го !
Поздрав за теб и Неслънце и честит Ви празник!:)
цитирай
2. ckarlet - Радвам се, че вече си тук!
22.09.2009 10:54
Ще прочета всичко с интерес и ще разгледам всички снимки, които ще ни покажеш!
Разбирам, че е имало инцидент, който е помрачил разходката ви, но хубавото, че всичко е приключило добре и сте живи и здрави! Благодаря за споделеното!
цитирай
3. lagrima - Всичко е добре, когато свършва д...
22.09.2009 12:00
Всичко е добре,когато свършва добре!Радвам се,че сте се завърнали невредими!
цитирай
4. sowhat - радвам се че сте добре
22.09.2009 12:16
целувки
цитирай
5. katan - Слава на БОГА!!!
22.09.2009 12:24
Едно отминало премеждие с благоприятен край!
Ще очаквам следващите постинги - твоите и на Слънчицето.
Благодаря на Бога, че сте тук!
цитирай
6. miaa - Здравей Сefulesteven. . . Радвам ...
22.09.2009 12:28
Здравей Сefulesteven...Радвам се, за теб и Неслънчице. Очаквам новите ти предизвикателства.Толкова емоции ..важното е , че "всичко е добре, когато завършва добре"Честит празник!
цитирай
7. inel379 - Да! Малък бил дяволът!
22.09.2009 12:58
А...поуките са важно нещо...
Не е зле да ги помним!
Слънчев поздрав за празника от мен!:)
цитирай
8. cefulesteven - Благодаря ви, вече усмивките са от ...
22.09.2009 18:27
Благодаря ви, вече усмивките са от Асеновград, където си пристигнах преди по-малко от час, жив и здрав, а постинга пуснах от Плевен.

Честит Празник.
цитирай
9. firefly1 - Добре дошъл Стеф на българска земя! ...
22.09.2009 19:32
Добре дошъл Стеф на българска земя! Честит празник :) Доста опасно пътуване си имал, важното е, че всичко е свършило добре :) Ще очаквам с нетърпение да разкажеш за по-хубавата част от пътуването и за Дракула :) Аз мислех да ходя на тази екскурзия също, стори ми се интересна,но така станаха нещата,че не можах да отида. Сега ще се радвам да отида поне виртуално там,чрез твоите разкази и снимки :)
цитирай
10. cefulesteven - Добре дошъл Стеф на българска земя! ...
22.09.2009 20:18
firefly1 написа:
Добре дошъл Стеф на българска земя! Честит празник :) Доста опасно пътуване си имал, важното е, че всичко е свършило добре :) Ще очаквам с нетърпение да разкажеш за по-хубавата част от пътуването и за Дракула :) Аз мислех да ходя на тази екскурзия също, стори ми се интересна,но така станаха нещата,че не можах да отида. Сега ще се радвам да отида поне виртуално там,чрез твоите разкази и снимки :)


Вече пуснах един пост за Замъкът Дракула, ще пусна още един, а после и за родната му Сигишуара, от където започва разказа ми в настоящият пост. Много, много емоции, за някакви си три дни. При първа възможност отивай, заслужава си!!!
цитирай
11. mamas - Честит празник, Стеф!
22.09.2009 21:49
Бог ви е опазил, радвам се за вас и ви прегръщам с обич.
цитирай
12. cefulesteven - Бог ви е опазил, радвам се за вас и ви ...
22.09.2009 22:06
mamas написа:
Бог ви е опазил, радвам се за вас и ви прегръщам с обич.


Честит, честит празник, Слава. Пълни сме още с впечатления, живи и здрави, за щастие:))))

Радваме ти се!!!

Видя ли, че си първият избран стих в новата опция на сайта. Засега е експерементално, но всяка седмица ще избираме по един линк от поезията и по един от прозата и ще го пускаме в сайта. Изборът ни се спря като за първи стих на твой, а за първи разказ: на Христам. Виж дали ще ти хареса:)
цитирай
13. enige - Честито ти оцеляване на косъм! К...
22.09.2009 22:45
Честито ти оцеляване на косъм! Курбан да правиш на този ден, друг път да не ти се случва!
цитирай
14. cefulesteven - Честито ти оцеляване на косъм! К...
22.09.2009 22:51
enige написа:
Честито ти оцеляване на косъм! Курбан да правиш на този ден, друг път да не ти се случва!


За всички в автобуса се отнася. Малък, наистина малък беше дявола. И Слава Богу, шофьора ни наистина висока класа!
цитирай
15. krasunata - Забии яко зъби в каквото си поискаш :)
23.09.2009 11:43
"Шегувам се сега, какво ми остава! Колкото и да размишляваме за подобни кратки отрязъци, които могат да обезсмислят всички надежди, борби, постижения, победени разочарования, житейски уроци, всичко, колкото да разсъждаваме, върху дълбоката им философия, едва ли ще достигнем до същността й, ако изобщо имат такава."

Дано жив и здрав да се върнеш!
цитирай
16. cefulesteven - "Шегувам се сега, какво ми ...
23.09.2009 11:47
krasunata написа:
"Шегувам се сега, какво ми остава! Колкото и да размишляваме за подобни кратки отрязъци, които могат да обезсмислят всички надежди, борби, постижения, победени разочарования, житейски уроци, всичко, колкото да разсъждаваме, върху дълбоката им философия, едва ли ще достигнем до същността й, ако изобщо имат такава."

Дано жив и здрав да се върнеш!


Върнах се, върнах се, даже днес съм на работа, а сега само в обедна почивка. Преписах точно по тетрадката материала, който бях написал два дни преди публикуването.

Благодаря ти.

:)))
цитирай
17. zaycheto - ...
23.09.2009 11:49
Важното е че всичко е завършило добре и сега си спомняш и ни разказваш преживяното.

По времето когато е станал инцидента, аз се прибирах от Германия и по пътя за летището се счупи влака. Е ние в най-лошия случай щяхме само да изпуснем самолета и да се приберем чак на следващия ден, но тогава не ни беше никак весело :)
цитирай
18. анонимен - лелеее
23.09.2009 13:00
Но лафа е страшен - Трансилвански тракторист,ха ха ха:)
цитирай
19. анонимен - http://alfredpacino.blogspot.com/
23.09.2009 18:16
Каруца,велосипед и трактор са най-опасното на пътя.Няма значение къде е локацията - България или Румъния. А ремаркето е пълно . Възможно е да не ви е видял. Радвам се за вас че сте преминали невредими през едно опасно премеждие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cefulesteven
Категория: Изкуство
Прочетен: 8404550
Постинги: 4392
Коментари: 35627
Гласове: 112535
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031