Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2021 16:06 - Един кладенец
Автор: balar Категория: История   
Прочетен: 1800 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 02.10.2021 14:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Няма да вадя от сто кладенеца вода, обикаляйки Евразия като замаян, лутайки се от   хълмовете на Шотландия до заледените полета на Чукотка, и от скованата в студ Лапландия до обляната в слънчеви лъчи Малта. Няма смисъл . 
  Не е честно да разбунвам духовете на хора, от които са останали само прах и кости. И малко грънци за цвят. Срамота е да се възползвам  сквернейки паметта им,  сипейки връз тях каквото ми  харесва.  Предпочитам да питам  своите си кръв и кости какъв съм.  И не ми трябват чужди езици за да си преведа собственото народносто име. 
 Нямам претенции, че съм прав, може пък сеньор  Локе де Руна от Перу да е прав  или сър Тамануи Тангата от Нова Зеландия. Незнам. 
  Всеки е прав, за себе си, ако го прави за кеф и ей така, между другото. Защото в спора се ражда истината, а колкото хора толкова и умове. Когато обаче, човек си изкарва хляба с писане,  то той служи някому. Така е било и така ще бъде!
  Голямо встъпление му ударих, сякаш имам да пиша пространно житие. Всъщност няма много за обяснение,  няма да доказвам нещо, което се вижда, но...все друго си е да си изкараш името от британското болг, което ако се вярва на ирландците, значи торбаланец. Вярно ли бе? Мене като малък са ме плашили с Дядо Торбалан, никой не ми е казвал, че ми е епоним. А от това прословуто  "болг" произлизат всички автохтонски тъпни, включително и пеласгите.  Като обикновен пубер  съм си купувал всичко на тема  "Българска История", без значение какво е и що е, и в градската библиотека се бях записал. Така, че добре виждам как нови хора повтарят стари неща. Кой го е писал, с каква цел...няма значение, нали? Като видим, че пише  България - край, непременно трябва да е вярно, но в 75% не е, защото научнопопулярната литература представя личната гледна точка на автора, и никой не е задължен да вярва. То и не трябва. Има си специализирана литература, има си  и сайтове, в които обаче се плаща за се изтегли статията. Има и форуми, където обаче свободните съчинения на тема история се трият почти веднага.
  Добре, спирам с философията. Нека видим значението на нашето народностно име Българи. От къде идва? Ами от нас, ние сме се нарекли така. Какво означава?  Оффф! Има много хипотези, какви ли не, какво ли не съм чел и чувал. Само една хипотеза никога невидях и не чух, никъде. И понеже никой неговори и ...малко ми е странно, че гората е пред нас, но ние виждаме само дърветата. 
  Българи означава просто Народ.   Малко излишни примери също могат да се дадът , aма няма смисъл, кой какъвто се чуства.
 Добре, че са генетичните изследвания. С тяхна помощ и с помоща на археологията малко по малко нещата си идват на мястото.


 "Кръв и кости, там е истината, и в Духовете на дедите, безбройни като звездите.

Кладенецът е един. Едни от него пият, други там пърдят, трети влизат да се давят, четвърти - дрехите перът.  
За един водата бистра е като росица, за други - мътилка с миризма на труп. 
 Водата, братче, туй е природно Огледало, Господ дал го е, отколе. В него всеки себе си провижда, разпознава се едва, че Бог всъщност показва му душата и какво крие тя."
 
           А от кого ли е това? :)
              

 


 


 




 





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: balar
Категория: Забавление
Прочетен: 295672
Постинги: 212
Коментари: 112
Гласове: 435
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031