Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2023 19:13 - За "Писмата на мъртвия човек" и изобщо за евентуалната ядрена война
Автор: cefulesteven Категория: Изкуство   
Прочетен: 656 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 29.01.2023 19:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Категорично 10 е моят глас в imdb.com за "Писмата на мъртвия човек". Смятам, че за филми като този трябва да е възможна опция с допълнителни точки.
  Това е най-правдивият филм за възможно развитие след ядрена война.
  По-голямата част от човечеството ще има късмета и ще загине при взривовете; една друга сравнително голяма част ще изтърпи адски мъки в дните, в които лъчевата болест ще я убива.
  Ще има малцина спасени за малко по-дълго. Лично не искам да бъда на тяхното място.
  Шепата оцелели ще живеят при условия, в които няма да има вече цивилизация. И оттук: на по-силните хора всичко ще е разрешено.
  Някой може ли да си представи какво е човек без цивилизация?
  Други филми по темата: "На брега". Първоизточникът е пълен с опровергани от историята технологични предвиждания.
  Като сладникава драма може да се гледа. Твърде сладникава. Няма да стоят нещата така.
  И още: "На следващият ден след ядрения взрив". Така могат да изглеждат нещата в някой американски щат, пък може и да не изглеждат.
  За всеки случай в България няма да има пунктове, от които ще можеш да си вземеш отрова с бързо действие, причиняваща безболезнена смърт.
  Ще си изживееш цялото мъчение на лъчевата болест.
  На радиацията й е безразлично дали си бил на правилната или грешната страна. На организмът ти понасящ мъчението също ще му е безразлично това, че си смятал Путин за "джудже", че си подкрепил американците да бомбардират Белград, че така било справедливо и хуманно, че си подкрепил американците да бомбардират Ирак, защото така били справедливо и хуманно, че с това си подкрепял през цялото време един прецедент и когато същия прецедент е използван от "неправилната страна" пак си "подкрепил мира", като си подкрепял изпращане на оръжия...
  Вече няма да има протестни събирания, митинги и шествия, че да протестираш срещу пустите му физически закони, които са толкова несправедливи, че убиват с пълно безразличие (без гняв, любов или разбиране) един справедлив човек като теб.
  Не искам да ти разваля вечерята, но ще повръщаш кръв, ще падат месата ти на парцали, няма да свърши толкова бързо колкото ти се иска.
  Това, че баща ти е бил депутат, че чичо ти е бил милионер, мафиот, всепризнат писател, познат на всичките актьор, че си велик сценарист или велик програмист, че имаш два или двадесет милиона в швейцарска банка, че си подкрепил футболния отбор на университет в Бангладеш или в Канада, няма да означава нищо.
  Ако мислиш, че ще си използваш влиянието и ще си намериш най-дълбокия бункер, трябва да си сигурен, че и в този бункер ще бъдеш лидер или сред лидерите, защото на робите и на "играчките" лошо им се пише, особено в тази скука и отчаяние, когато няма да има друг закон освен този на силата и човешкия нрав ще е открил тъмната си страна.
  От сега ти казвам, че на такива места ще бъдат лидери хора от престъпния свят. Но да предположим, че греша и поживееш по-дълго и си сред водещите в свят от 200-300, че и 2 000- 3 000 човека. Повечето ще сте болни, остатъкът от живота ще е без всички тези благини, които науката и технологията са постигнали.
  Да се надявам ще си достатъчно коравосърдечен да не ти пука, че от Блез Паскал и Монтен, Ларушфуко и Лафонтен, Платон и Ницше, Ерих Мария Ремарк, Достоевски, Чехов, Толстой, Стайнбек, Хемингуей, Гор Видал и всичко оцеляло като текст на хартия НЯМА ДА ИМА ВЕЧЕ НИКАКВА ПОЛЗА, освен хартията да бъде използвана за различни хигиенни нужди.
  Известно време музикалните записи ще те тешат, но после ще разбереш, че нанасят по-голяма вреда отколкото полза, защото нищо от чувствата, които са вдъхнали живот на тази музика не принадлежат на твоя свят.



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cefulesteven
Категория: Изкуство
Прочетен: 8440733
Постинги: 4392
Коментари: 35627
Гласове: 112560
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930