Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2011 16:39 - Утре ще е ден с повишена хейтърска активност
Автор: cefulesteven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3245 Коментари: 4 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Едва ли има дългогодишен интернет - потребител, който не го е забелязъл. По празниците се активизира вербалната омраза в мрежата. И колкото по-голям е празника, толкова по-екстремални са стойностите й.

Не е трудно обяснимо. От една страна, празниците действат депресиращо, дори и на хора, които нямат причини да са неудовлетворени. А между тях има и такива, които намират за разтоварващо да излеят натрупания товар, под форма на омраза вън от себе си. Анонимните опции дават възможност да го сторят без да понесат никаква отговорност.

Има и друго: когато много хора се радват, а някого му е много, много тежко, понякога се чувства толкова крайно изолиран, че изпада в състояния, които принципно не са присъщи нито на природата му, нито на изградения му от нея характер.

Има и още: когато много хора, не просто се радват, а се превръщат в част от панаирджийските колела, сергиите, захарния памук, екналата дружна песен, която напира от всякъде, обзема, поглъща, превръща в част от себе си и виждаш как е изпълнил духа й и смешни, и тъжни, и безразлични, и близки, и далечни, и приятели, и неприятели, и врагове...не може да не почувстваш вина, ако си вън от нея...

А понякога няма как да не се почувстваш! 

За утре?! За 24.05.

Пак ще го напиша, няма друга свобода освен на Словото и няма свобода освен чрез Словото и в Словото. Защото няма свобода вън от мисълта, а мисълта е невъзможна без слово.

От своя страна словото неустойчиво без писменост.

И празника не е просто на една национална писменост, а празнуваме Господ!

Но...

Утре не ми се иска да вляза в нета. Най-малко пък в блоговете. Не, че няма да го сторя.

Не ми се иска да пусна телевизор. Не, че няма да го сторя.

Не ми се иска да пусна радио. Не искам да отворя вестник. Не, че няма да го сторя.

Знам си от сега, какво ще е. Но като си имам на предвид, че и месеците са предизборни, може и да е по-гадно, отколкото съм в състояние да си представя.

Ще има пъчене, голямо пъчене. В големи културтрегери ще се превърнат откровени политически интриганти, новофюреровци, емилбоевци, постоталитарни джеймзбондовци, мутренски протежета, бивши закапечета, всякакви други мекерета.
И ще трябва да ги слушам как ми говорят за култура и изкуство. Те на мен!

Но тъй като празника е Светъл, че чак от Светъл, "по-светъл", за да не тровя въздуха с негативността си, по-конструктивно е да се хвана на техния тон, че да запея и аз "дружната песен" и да славя величието на българското изкуство и култура, сега когато неграмотността е по-висока от всякога и когато модата да не се чете е по-агресивна от когато и да е било.

Не знам дали има страна по света, в която пишещия /не визирам себе си/, отговаря с по-голямо неудобство на въпроса: "С какво се занимаваш?" отколкото в България.

Знам, обаче, че няма друга европейска страна с цели 20% ДДС върху печатните издания. Или с други думи: толкова висок данък четене.

Дотук с любовта към писмеността.

Утре ще си пия първо хапчетата срещу повръщане, после ще дишам дълбоко, ще се усмихвам, ще си мисля за далечни планети когато вляза в блога. Просто защото не ми отива да съм хейтър, ще си преглътна всичко, което ми напира.



Гласувай:
17



1. mmmmmmmmm - Не си
23.05.2011 16:51
саморазваляй празника!!!Точно ти-пишещия и то толкова красиво!:)
Честит най-български празник!:)))
цитирай
2. анонимен - Припомних
23.05.2011 17:06
си нещо по този повод, което написах на 24 май миналата година:
http://angpiskova.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/05/23/ubiicite-zad-dumite-tyjni-misli-v-navecherieto-na-24-ti-mai.549976
цитирай
3. vostroto - Стеф:), привет!
23.05.2011 17:07
То това край няма... Дано да е по-хубаво времето, да се видим с близки, и роднини. И да погледаме абитуриентите.
Хубави празници!:)
цитирай
4. miaa - Един от най-хубави национални празници! 24 май-Ден на бълг. култра и писменост.
23.05.2011 18:14
Обичам словото, защото то ни учи да бъдем грамотни, да откриваме нови хоризонти и да бъдем свободни. Свободният човек Е този, който вярва в доброто, в прогреса, въпреки трудностите и отрицателните прояви. "Границата на моята свободата е свободата на останалите, а личната свобода на другите, намира своята граница в моята!" Думи на един велик мислител, като отговор на мъдростта и познанието на всеки, постигнал върхове в своя живот. Истинските творци са скромни, всеотдайни в мислите и верни на емоционалната си природа. Те няма как да бъдат наранени, въпреки всички неудачи , защото Бог ги пази. Да пишеш, е част от същността на твореца, оцелял от ударите на съдбата и останал верен на на себе си.
Празнувай, така както би трябвало да бъде, с гордост и радост,Сefulesteven!
Този празник е и за теб, Приятелю!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cefulesteven
Категория: Изкуство
Прочетен: 8409612
Постинги: 4392
Коментари: 35627
Гласове: 112535
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031