Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
22.09.2021 19:12 - Билки, наименованията на които започват с буквата O-трета част
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2799 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 25.10.2021 23:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Синоптиците твърдят, че е дошла есента, ама с тези ниски температури се чудя, дали не ни послъгват нещо.Може би есента е била без маска и не са я пуснали и на нейно място е дошла зимата с вързан шал през носа, знам ли?
Още не съм си събрала есенните горски плодове и се надявам на малко топли дни. В някои части на страната Есениадата вече е започнала, берат се глог, шипки, трънки, дренки, ..а моя съученичка ми се похвали, че по пътя за плажа намерила много такива плодове и като някоя коза опасла всичко, даже снимки ми изпрати за доказателство. Наскоро й изпратих снимка на глог, да не го обърка, а тя направо ми скри топката с този билкобер. За такива като нея важи поговорката „Кога стана циганин, кога ти почерня г...за.“ Схватлива е жената, няма спор, само дето 100 комара я били нахапали, че била по бански, ама този спорт иска жертви. Мене кърлежи са ме нападали, та от тогава бера със специално облекло, пръскам се с разни спреове против всякакви гадинки и така леко преживявам. За някои горски плодове, като тези на офиката и трънката например, е добре да падне слана и тогава да се берат, ако не са ги изяли пилците до тогава.

Есента е време всеки да набере плодовете на това, което е посадил в пряк и преносен смисъл. Селскостопанските производители вероятно ще имат най-голям берекет, но за политиците се съмнявам. Сега, докато се чудят как да се коалират, са ни измислили и електронно преброяване, за да не скучаем, че три пъти ходене до изборните урни не ни е достатъчно.

Днес ще ви покажажа трета и последна част на албума с билките, започващи с буквата О , които аз и членовете на билковата ни група във фейса "Тайната на билките" сме снимали. Подобно на предишният албум, тук за всяка билка има мое стихче, а за една от тях се е включила и другата админка и създателка на групата.
Казвала съм и друг път, че там взаимно се учиме да ги разпознаваме и да си правим лечебни продукти с тях, които използваме според случая-профилактика или лечение. Информацията за лечебните им свойства съм взела от професионални ботанически сайтове като Фрамър, Билки.бг, Здраве.бг и др., но на места в коментарите към снимките има споделен опит от мен и членове на групата. Тук само маркирам част от нея, но който има интерес е добре да прегледа този албум в групата ни, която е публична. Намира се в секция „Албуми“, където са и останалите, които съм оформила по азбучен ред.

image

Аз на храстче си раста
цветовете ми лекуват сърца
а с плодовете ми се раждат деца,
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.
1.Орлови нокти, клинавиче (Astragalus glycyphyllos)
Снимка: Невена Босилкова
То представлява многогодишно тревисто растение от семейство Бобови. Билката е известна още като врани нокти, женско клинавиче, клейник, сграбиче, астрагалус и сладколистно клинавиче. Стъблото е голо или почти голо. Листата са нечифтоперести, снабдени с прилистници. Цветовете достигат дължина до 12 мм и са събрани в грозд. Плодът на орловите нокти е сърповидно извит боб, с вдаден навътре долен шев. Семената са многобройни, бъбрековидни и червенокафяви. Билката цъфти през юни–септември.
Характерно за тази билка е, че цъфтящите й стръкове и плодовете й имат различен химичен състав и действие, поради което се използват по определен начин за лечение на различни заболявания.

Действие и приложение на цъфтящите им стебла, събрани по време на цъфтеж през м.май:
Опитно е доказано действието върху сърдечно-съдовата система. Понижава артериалното налягане, забавя сърдечната дейност, разширява кръвоносните съдове на сърцето, отхрачващо, диуретично, болкоуспокояващо противовъзпалително, лактогонно и потогонно.
Прилагат се при лечение на хипертония, коронарната болест; сърдечно-съдова недостатъчност; заболявания на бъбреците и пикочните пътища;при възпаление на стомаха и червата;бяло течение у жените;радикулит и ставни заболявания;ревматизъм.

Действие и приложение на плодовете на клинавичето - добре узрелите шушулки, които имат тъмно червен до кафяв цвят и приличат на орлови нокти. В билкарските курсове, които съм завършила навремето, ни казаха, че плодовете му съдържат вещество, което е подобно на химичния състав на сперматозоидите. Събират се през юли -август.
Отварата от тях регулира менструацията, улеснява родовата дейност, увеличава кърмата. При експерименти върху опитни животни е доказано, че спомага за забременяването им. Има много случаи, при които е помогнало за забременяване при жени с дългогодишни родови проблеми.
Прилагат се при стерилитет, за ускоряване на родовата дейност, нередовна и болезнена менструация, недостатъчно количество кърма, маточни възпаления, миома, бяло течение, простатит.
Начин на употреба при стерилитет: пие се от мъжа и жената едновременно. За по-бърз ефект се препоръчва се в съчетание с други билки - Сместа включва: гръмотрън, ветрогон, цариче, клинавиче, живовлек, маточина. Продават я, заедно с подробни указания в известната билкова аптека, която се намира в гр.София, на ул.Поп Богомил. В доста сайтове прочетох добри отзиви и резултати от ползването на тази смес. Две чаени лъжички от плодчетата (или сместа) се заливат със 600 гр. кипяща вода и врат на бавен огън 5 мин. След изстиване сместа се прецежда и се пие на гладно по 150 гр. 3 пъти дневно, половин час преди ядене.

Повече съм писала тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/09/26/orlovi-nokti-ili-klinaviche-uskoriava-rodovata-deinost.404570

Лековитото растение е било познато и използвано в Китай още преди повече от 2000 години. Прилагало се е в китайската медицина за подпомагане на защитните функции на организма. Според източните народи орловите нокти укрепват мускулите и подобряват метаболитните функции. Счита се още, че билката тонизира енергията на Защитното Чи. Чи е енергията, която се движи само под кожата и в мускулите. Защитното Чи циркулиращо в подкожната тъкан, осигурява гъвкавост на плътта и адаптивна енергия на кожата. Тази функция е от изключително важно значение за живота. Орловите нокти увеличават броя на стволовите клетки в мозъка и лимфните тъкани, стимулират съзряването им в активни имунни клетки. Освен това употребата на билката повишава активността на далака, увеличава освобождаването на антитела и повишава производството на хормонални молекули, сигнализиращи за вирусните разрушения. Дрогата още предпазва черния дроб и укрепва стомашно – чревния тракт.
https://gotvach.bg/n8-44302-%D0%9E%D1%80%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%B8

Да не се бъркат лечебните му свойства с японските орлови нокти (Lonicera japonica), които растат и у нас по частни градини и паркове и са съвсем друга билка, която ще я разгледам в албума с буквата Я.


image

По скалите си раста,
и преборвам смъртта,
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.

2.Орфеево цвете,Родопският силивряк, безсмъртниче (Haberlea rhodopensis или Родопска хаберлея)
Снимка: Вася Костантинова
То е представител на семейство Силиврякови (Gesneriaceae). Това е балкански ендемит, защитен реликтен вид. Известeн е със своята продължителна анабиотична сухоустойчивост, известно също като "възкръсващо растение" или цветето на Орфей.

Учени смятат, че ако от орфеевото цвете успеят да направят лекарство, то ще удължава живота на хората. Когато се влага в козметични продукти ще действа подмладяващо.
Цветето е съставна част на тибетския чай на младостта. Той се използва като очистващо организма средство. Действието му е насочено към бъбреците, черният дроб, жлъчката, кръвоносните съдове, стомаха и мазнините. Поради силното му въздействие се пие само веднъж на 5 години. Неприятното при употребата на този чай, е че има странични ефекти, дължащи се на силното му очистващо свойство. Признаците на тази така наречена лечебна криза се състоят в следното - главоболие, вивене на свят, болки в гръбначния стълб, болки в раменете и врата. Симптомите затихват за период от 2-3 дни.

Ефекти от употребата на чая: подобряване обмяната на веществата, изчиства организма от мазнини, повишава елестичността на кръвоносните съдове, предпазване от склероза, хипертония, инфаркт; изчезване на признаци като виене на свят и шумове в главата; подобрява гладкостта и заздравява кожата.

В народната медицина, орфеевото цвете се употребава за лечение на шап. Растението има свойства и на лек опият, поради което е използвано от жреците, които при горенето му са изпадали в транс и са предсказвали.

Още за Орфеево цвете, Родопски силивряк, Родопска хаберлея, Каберлия, Китара, Безсмъртниче, Стирака, Шапива билка (Haberlea rhodopensis) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BE

Лечителят В.Дамянов сподели следното: За тибетския чай съм спорил и с професори , големи светила във Фитотерапия , че няма такова понятие " тибетски чай " , това е изопачаване на истината, както за нас българите като произход , така и в лечителството ! Между другото един служител в НАП с диагноза " астроцитом в мозъка " след седем месеца прием от него , цветето на Орфей , вече е на работа , тумор няма . Учените от цял свят се мъчат да го изследват и още няма конкретни доказателства за всичките му лечебни свойства и химичен състав ! Само за справка , неговият СОД - супероксид дисмутаза превъзхожда десет на седемнадесета степен останалия растителен свят , такова растение няма аналог в света !

Личен опит на Иван Милев. Бях с направление за Коронарография. Пих две седмици следната комбинация: Силивряк по две листенца, две супени лъжици жълт кантарион, две супени лъжици лайка, две супени лъжици реси от бяла бреза .... Така наречения тибетски чай! Оригинал! От кардиологията след два дена изследване и 20 тина кардиограми, ме изгониха ...Резултата опули личната ми лекарка! Желая ви късмет!
В два и половина литра вода, запарвам вечерта и сутринта прецеждам и пия вместо вода цял ден! Проведох процедурата 2 седмици без прекъсване. Сега се опитвам да култивирам растението!
Защо си мислите, че си измислям!? В момента кръвното ми е 130/8Това ме запали по билките! ОТ 8 МЕСЕЦА ГЛАВА МЕ ,Е Е БОЛЯЛА!
ОПИТВАМ СЕ ДА ГО КУЛТИВИРАМ! ВЪЛШЕБНО Е! КОЙТО ИСКА ДА ВЯРВА!
Аз пих този чай само 2 седмици! Но от тогава всеки ден пия лично маправени от мен комбинации билки, вместо вода .... не съм билкар, не съм вещер ....от месеци в къщи не се кУпуват хапчета! И никой не е болен ...ЗАБРАВЕТЕ ВСИЧКИ ХАПЧЕТА!
РАСТЕНИЕТО ПРЕДИ ПОТОПА СЕ Е НАМИРАЛО И В ТИБЕТ! Много столетия след това е останало да се развива в земята на Орфей! Кой не е убеден, че нашата земя е земята на боговете? На Орфей! Нима не сме най древната световна цивилизация! Не иска да влизам в подробности! АЗ ОБОЖАВАМ БЪЛГАРИЯ!
Веднага обяснявам, силивряка е и опиат! Тракийските жреци са го палели и от дима са изпадали в транс! Самата му употреба, като чай, първите два три дни предизвиква дискомфорт, болят мускули, стави, кости ....Признак, че кръвоносните съдове се чистят от шлаките.... Затова процедурата се прави за месец и се почива 5 години! Тази пролет ще направя още 2 седмици и след това, чак след 5 години!

На въпрос: бихте ли ни споделили ни другите билки, които ползвате за хипертония (освен гореспомената рецепта) той отговаря следното:
Всеки ден си правя чай в който на "око" слагам задължително сушен плод от глог поне 2 супени лъжици на 2 литра, задължително и мента, останалите билки ги редувам по усет: Котешка стъпка и/или реси бреза, реси леска, римска или дребна лайка, и/или жълт смил, салвия ... и/или лофант и/или мурсалски чай, трънка, шипка ....еньовче, понякога, зимата, профилактично волски език ... редувам с друга комбинация ... ала "демир бонзан" обичниче, бял имел .... блатен аир .... всеки два три дена сменям комбинацията, както ми дойде отвътре .....Правя 2.5 литра запарка вечер и сутрин към кафето "безалкохолното" ми е от вечерния чай + чаена лъжичка спиртен извлек от узрели, неразпукани шишарки + сироп бъзак по Учителя.... Повече от 3 дни не правя един и същи чай, разменям комбинациите.... От време на време слагам и жълт кантарион, макар и да внимавам с дозата му! Хора, билките трябва да ги усетиш като енергия! Вечер за лека нощ един литър запарка плод глог + Мента + коренче от Дилянка, което не мога да си събера сам, има прекрасни билкари в групата, които могат да помагат!


image

Катеря се по храсти и огради,
имам си листенца лековити,
направете си от тях отвара,
да прогоните астмата стара
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.

3.Острец пълзящ (Asperuga prostrate)
Снимка: Валентина Илиева
То е едногодишно растение, катерливо, с дължина 10-100 cm. Стъблото е сочно, с остри ръбове, разположено по ребрата със силни закачени надолу тръни, слаби, обикновено вплетени в храсти или огради. Листата са нежни, лопатовидно продълговати, дълги 1,5-4 см, широки 4-15 мм. Цъфтящите клони са разперени, дълги 5-30 см, в пазвите на прицветниците има малки, почти приседнали цветя в броя, равен на броя на прицветниците в групата, т.е. 1-4. Венчето е дълго 2-2,5 мм, първо лилаво, после синьо, крайникът му е с диаметър около 1,5 мм, с тъпи лобове, ядките са с дължина около 3 мм. Цъфти през април-юни.

Листата се използват за медицински цели.
Растението съдържа сапонини. Показва антибактериална активност. Отварата от листата се използва като омекотяващо, противовъзпалително средство, при бронхиална астма, хипоксия. В Кавказ листата се използват като подправка.
3 супени лъжици сухи натрошени листа в 3 чаши вода, оставете да къкри на тих огън 3-4 минути, оставете за 1 час, отцедете. Приемайте по 1/3 чаша 2 пъти на ден на бавни глътки в топла форма при бронхит, бронхиална астма, пневмония.
http://www.medherb.ru/asperu.htm?fbclid=IwAR1ZzuhLnTWP5D-RiLyEH5yOLAJDCjt5HFqRi7OqCKUi5BbLZkqVAlXYUGY

 
image

Аз съм храст висок и важен,
плодчетата лечебни раждам
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.

4.Офика(Sorbus aucuparia) :
Снимка: Тонка Станева
Листопадно дърво високо до 15 метра с гладка кора. Листата са сложни - перести, в общо очертание с ланцетна форма, 10-22 cm дълги, с 5-Короната7 двойки листчета. Лисчетата са дълги 3-6 cm. Цветовете събрани в съцветия с диаметър 10-18 cm. Самите цветове са 8-10 mm в диаметър, венчелистчетата бели. Тичинките 20, дълги колкото венчелистчетата. Плодовете са полукълбести, сферични или яйцевидни, оранжеви или червени, с диаметър 6-9 mm. Цъфти април-юни.

Офиката е позната още като дървото на късмета. Много често това красиво дърво е наричано калина, но всъщност само малко си приличат с червената калина.
Използват се плодовете и цвтовете.
Цветът се пие в вид на чай при възпаление на белият дроб. Цветът се бере май-юни, като се хваща кичура леко с едната ръка, а с другата се отрязва с ножица съвсем късо, така, че щитът да се разпадне на отделни цветчета, които се събират в плитки кошници. Това рязане е по-добре да става в къщи където цветът по не се мачка.

Плодовете на червената калина и офиката трябва се берат и ползват само след пълното им узряване, след осланяване. Напълно узрелите плодове се берат през септември до ноември и даже през декември. Добре е да се изчака да мине първата слана, за да омекнат и тогава по-лесно съхнат, освен това добиват по-приятен вкус. Най-добре е да се берат, а не да се ронят отделните зърна. Няколко учени твърдят, че семената на офиката са опасни, защото съдържат отровната парасорбинова киселина и амигдалин, а при разграждането му във водна среда се получава отровната циановодородна киселина и те ни съветват да се изваждат семената от плодовете преди употреба за лечебни цели.Други учени твърдят, че плодовете със семената са безвредни след осланяване, но не бива да се консумират в сурово състояние без специална термообработка-запарки и отвари. При всички случаи трябва да се консултираме с фармацефт. Не вярвайте на сайтове, в които ви съветват да си ги държите сурови в стъклен буркан буркан в хладилника и час по час да си похапвате до десетина плодчета на ден.

Основно действие. Противоревматично, адстрингентно и диуретично.Плодовете на дивата офика подпомагат съсирването на кръвта, подсилват имунитета. Офиката прочиства червата, действа антисептично, разхлабващо, спира кръвотечението, стимулира лимфите.


Приложение: Плодовете се прилагат при висок холестерол в кръвта, хронично възпаление на черния дроб,катари на горните дихателни пътища, високо кръвно налягане, глаукома, еластичен колит, диария, хемороиди, бъбречни заболявания, диабет, ревматизъм, растройства на уринарния киселинен метаболизъм, менструални смущения, алкализиране на кръвта, подобряване обмяната на веществата, както и при дефицит на витамин С. Настойки са използвани като гаргари при възпалено гърло, промивки при хемороиди или силно вагинално течение.
Не бива да бъркаме офиката с нейната родственица мукината (Sorbus aria). Различават се особено по формата на листата, които са единични и целокрайни в долната третина и достигат до 10 см.,а плодовете са по-едри.
Повече съм писала тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2013/01/17/ofika-dyrvoto-na-kysmeta.1043047

image

За очите Ви се грижа
очните канали движа,
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.

5.Очанка (Euphrasia officinalis L.)
Снимка:Невена Босилкова

Очанката е богата на витамини А, С и група В и съдържа много силиций и желязо.В стъблата и листата на очанката се съдържат гликозид аукубин, ефирно масло, горчиво вещество, смола, син оцветител.
Използваема част: цъфтящи стръкове, брани през м.юни
Механизмът на действието на очанката не е изучен изцяло. Очанката се прилага като вътрешно и като външно средство за облекчаване на болката и в качеството на противовъзпалително средство при конюнктивити и блефарити (възпаления на краищата на клепачите). С тинктурата от очанка заедно с копър, лайка и листа от черен орех се промиват очите и се правят лосиони при скрофулозни болести на очите, особено при деца.
Очанката има адстрингентно и противовъзпалително въздействие.
Прилага се при: конюнктивити; блефарити; възпаление на слъзните канали; повишена уморяемост на очите; петна по роговицата; катаракти и хордеолум (ечемик на миглите)
Очанката също така се използва при алергии, бронхит, съпроводен с кашлица и лепкав секрет, при хрипав глас, нарушено храносмилане, отсъствие на апетит, гастрит с повишена киселинност, жълтеница. Прилагат я при простуда, диатези, детски екземи, туберкулоза на кожата при деца.
Очанката представлява прекрасно средство за профилактика на очни болести с различен произход, а също така за повишаване остротата на зрението. Тя широко се прилага в офталмологията при лечение на дегенеративно-дистрофични процеси на очната мембрана. Подобрява зрението при хора над 70 години.
Външно приложение: Употребява се за компреси при преумора на очите, при конюнктивит, блефарит, хордеолум (ечемик).При блефарит и конюнктивит: отвара от 3 чаени лъжички очанка с 2 чаши вода - за топли очни бани - със специална чашка
Вътрешно приложение: 1 с.л. от билката се слага в 500 мл вода. Ври 5 минути. Пие се по 50 мл преди ядене, 4 пъти дневно.
Повече съм писала тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/08/05/ochanka-lek-i-radost-za-ochite.375045

Очанката има силно противовъзпалително и противоалергично действие. Тя понижава вътреочното налягане и подобрява зрението като цяло. Поради тази причина се използва широко в офталмологията при парене и сълзене на очите. Използва се за профилактика на очните заболявания, без значения какъв е техния произход.Дори при травми на очите, при които е засегната роговица, очанката действа благоприятно и намалява възпалението и болката. Действа много добре при умора на очите, която е породена от изкуствено осветление, слънчева светлина или преумора от пабота. Очанката подобрява кръвообращението в мозъка, има спазмолитичен и седативен ефект.
https://gotvach.bg/n8-31922-%D0%9E%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0


image

В планините аз лудувам,
щитовидна жлеза лекувам
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.

6.Очиболец бял,прозорче бяло (Potentilla alba L.)
Снимка: Георги Кунев
Стеблото на това растение е с височина от 10 до 30 см., има няколко разклонения и черно кафяви, пълзящи коренища. Листата формират розетка и са различни. Долните листчета приличат на малки бъчви, а оформената от тях розетка съдържа пет листа, тъмнозелени от върха, пухкави към основата с тъмно-кафяв мъх по тях. По протежение на стеблото листата стават все по-малки и по 1-2 на брой. Цялото растение е покрито с полегнал сребърен мъх. Цъфти през април-юни. Цветовете са бели, до 3 см. в диаметър, с пет венчелистчета и много птичинки и плодници. Плодовете представляват грудки, които се оформят в основата и узряват през юни-август.

Използваема част: В медицината се употребява за лечебни цели подземната част на билката-пълзящите коренища, които се вадят през есента, когато стръковете изсъхват.В народната медицина се използват и листата.

Действие: антибактериално, затягащо, антисептично, нормализиращо обмяната на веществата, поради съдържащия се в голямо количество йодит в корените.
Приложение: Последните клинични изследвания са доказали, че корена на билката е подходящ за болести на щитовидната жлеза-тиреотоксикоза, хипертиреоидизъм, възлеста гуша и хиперплазия. Също така се прилага при лечение на колит, дизентерия и други стомашно-чревни смущения. В България отвара от билката се използва за лечение на диария, стомашно-чревни заболявания, язва, за превенция и лечение на черния дроб, сърдечно-съдовата система, подагра, ревматизъм. Външно се използва за лечение на рани.
В народната медицина на Белорус сухите листа се смилат на прах и се използват за поръсване на абцеси, фурункули, антракс, а под формата на отвара външно се използват при хемероиди, екземи, стоматити и гингвинити.
В резултат на дългогодишна работа на руски учени през 2008 г. на фармацевтичния пазар на Русия се появява «Еndonorm”-лекарствено средство, създадено въз основа на това уникално растение.

Начин на приложение:50 гр. корени се смилат в кафемелачка и се заливат с 500 гр. водка. След един месец се прецеждат и започва лечение по следната схема: три пъти дневно по 30 капки от извлека се разтварят в малко вода и се пият 15 мин. преди ядене. Това продължава един месец, след което се прави 7 дена почивка. След това се повтаря лечението по същата схема още веднъж. За деца дозата се намалява наполовина.
Повече съм писала тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2011/12/13/bial-ochibolec-lek-pri-bolesti-na-shtitovidnata-jleza-i-ne-s.866156

Изследване показва, че Potentilla alba може да се включи в монотерапия и комбинирана консервативна терапия на дифузни и смесени доброкачествени еутироидни гуши, както и за комплексно лечение на токсични и хипотироидни гуши.
Екстракт от корена на Potentilla alba е използван в комплексно лечение на тироидна патология при деца и юноши. В резултат на него е констатирано видимо намаляване на размера на щитовидната жлеза и нормализиране на функциите. Аплицирането на екстракта е било през устата. Известни са и други проучвания за възможността и ефекта от употребата на бял очиболец в профилактиката и лечението на заболявания на щитовидната жлеза. Резултатите са положителни и обещаващи в посока на добра терапия.

Свойства на прозорчето: кръвоспиращо,противовъзпалително и запичащо действие; стимулира растежа на косата - за целта се използва настойка от билката;
антиоксидантни и адаптогенни ефекти.
Други проучвания показват, че белият очиболец притежава и антибактериални и противогъбични свойства.

Състояния и заболявания, при които се прилага бялото прозорче:
при разстройства на храносмилателния тракт - стомашни язви, дизентерия,диария, колики и др.;при остри и хронични разстройства, породени от ферментационни причинители в червата;при гръдна жаба;повлиява различни състояния - малария, диабет, главоболие;при възпаление на очите – промивки; при инфектирани рани и мокри екземи - компреси;срещу напукана и загрубяла кожа на ръцете и краката;
срещу заушка;при ухапване от змии;срещу зъбобол.

Начин на употреба
чай - 2 ч.л. счукано коренище се залива с 250 мл вода и се варят 15 мин. Прецеждa се и се пие по няколко пъти дневно по 1 чаша след хранене.
отвара - 2 с.л. от корените се залива с 300 мл вряла вода. Ври 15 мин. Прецежда се и се изпива за деня.
настойка за стимулиране растежа на косата - билката кисне 10 дни в бяло вино. Така полученият извлек се използва за направата на маска на косата.

Още за Бял очиболец, Бяло прозорче (Potentilla alba, White cinquefoil) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B1%D1%8F%D0%BB-%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%86-%D0%B1%D1%8F%D0%BB%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D1%80%D1%87%D0%B5


image

В полята си палувам
и стомаха ви лекувам
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.

7.Очиболец гъши или пачи (Potentilla anserina L.)
Снимка: Димитър Боршуков
Многогодишно тревисто растение с късо месесто коренище, с тънки влачещи се издънки. Цветоносните стебла тънки пълзящи, до 80 см дълги, вкореняващи се във възлите. Листата в приосновна розетка, нечифтоперести, листчетата продълговати до яйцевидни срещуположни при¬седнали, напилени, отгоре голи или прилегнало влакнести, отдолу гъсто копринесто влакнести, бели лъскави. Цветовете единични (рядко по 2) на дълги дръжки. Венчелистчетата 5, яйцевидни, златис- тожълти. Плодът сборен от много яйцевидни до кълбести кафявожълти орехчета. Цъфти май — август.
Използва се цъфтящата надземна част и цялата билка е заедно с корените.
За пръв път уччените Schneider и Nevinny през 1933г. показват във фармакологичен експеримент спазмолитичното действие на пачия очиболец. По-късно Jarich (по Weiss, 1960) експериментално също потвърждава, че изследваните извлеци от билката упражняват спазмолитично действие върху гладката мускулатура на червата и матката. Особено изразен е спазмолитичният ефект върху спазъма на пилора. Съобщения за експериментално установено спазмолитично действие на пачия очиболец правят и други автори. Клинично е потвърдено отдавна ползваното в народната медицина свойство на билката да облекчава състоянието на жени с дисменорея на опастична основа. По-късно спазмолитичният ефект на Potentilla anserina при дисменорея е потвърден и от редица други автори. Сравнително високото съдържание в билката на танини обяснява адстрингентното й действие.
Освен при дисменорея пачият очиболец намира клинично приложение и при спазми на пилора, при гастрити и язвена болест.

В опити in vitro May и Willuhn (1978) установяват изразено потискащо действие на водни извлеци от билката върху вирусите на херпеса и умерено цитистатично действие.
Емпирични данни: В народната медицина пачият очиболец се прилага главно срещу чревни, жлъчни и бъбречни колики и особено при болезнена менструация. Инфуз от билката се използва и за плакнене на устата при зъбобол и възпалени венци. Външно инфузът се използва за компреси, обмивания и местни бани при дерматити, трудно задравяващи язви, кожни увреждания.
Начин на употреба на билката пачи очиболец
Инфуз от цялата билка (надземна и подземна част) — 20 г на 1 л вода; взема се по 1 чаша 3 пъти дневно. При гинекологични заболявания за по-ефикасна се приема отварата от семената — чаена лъжичка семена се варят 5 мин в чаша мляко и след прецеждане се пие по 1/2 чаша сутрин и вечер.
Още рецепти вижте тук:
https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/pachi-ochibolets.html


image

В розаво и бяло аз цъфтя,
лекувам болни венци и гърла,
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.

8. Очиболец дребноцветен,прозорче дребноцветно, (Potentilla micrantha)
Снимка: Христина Буюрулева
То е многогодишно тревисто растение. Цветоносните стъбла са високи от 5 до 10 cm. Приосновните листа са с три дяла. Венчелистчетата на цветовете са розови или бели, 3-5 mm дълги, по-къси или равни на чашелистчетата. Тичинките са 20 на брой, дръжките им са силно разширени, в долната половина са ресничесто влакнести. Цъфти през пролетта - февруари-март до май месец. Понякога цъфти и есента.
Преди да цъфне може лесно да се сбърка с горската ягода, листата им са еднакви по форма и цвят, затова го наричат ягодов очиболец.За отбелязване е, че дръжката на дребноцветния очиболец е червена, с власинки.
https://bgflora.net/families/rosaceae/potentilla/potentilla_micrantha/potentilla_micrantha.html

Използва се в руската народна медицина при възпалено гърло и венци като гаргара. За този очеболец няма яснота дали се използва в нашата народна медицина. В нашата група някои хора ползват листата му заедно с други билки в чай. Намерил е място в ЗЛР.

image

В горските поляни аз палувам
и цялото ви тяло мога да лекувм
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.

9.Очиболец планински,прозорче горско (Potentilla erecta (L.) Rausch.)
Снимка: Гергина Симеонова
Многогодишно тревисто растение с почти хоризонтално-коренище, тъмнокафяво отвън и червенокафяво отвътре. Стъблата са приповдигащи се или изправени, 10—40 см високи, тънки, в горната част разклонени.Приосновните листа са тройни, разположени в розетка, с дълга дръжки и по време на цъфтежа загиват. Стъблените листа са приседнали или с къси дръжки, триделни, но с двата едри прилистника изглеждат петделни.Цветовете са единични, жълти, около 10 мм в диаметър, с дълги дръжки. Чашката е двойна, с 4 листчета на под чашката и 4 чашелистчета. Венчето е с 4 обратно сърцевидни венчелистчета. Тичинките и плодниците са многобройни. Цъфти юни—август.

Употребяема част: Използува се коренището.
Действие: Запичащо, кръвоспиращо, противовъзпалително, спазмолитично.
Приложение: възпаление на стомаха и червата - гастрит с намалена киселинност на стомашния сок, остър и хроничен колит, язва, ентерити, диария, диспепсии, дезинтерия, възпалителни процеси в устната кухина-стоматити, фарингити, гингвинити, афти; при чернодробни заболявания; възпаление на очите; кръвохрачене при туберкулоза, кървене от носа и хемороидите, обилна менстурация. Пресният сок от корените се пие при чернодробни заболявания.Външно се използува при мокреща екзема, изгаряния, рани, напукана кожа на ръцете, краката или устните, натъртване с подкожни кръвоизливи, хемороиди, бяло течение у жените, невралгии, неврити и др.
Народната медицина го препоръчва и при бяло течение, диабет, малария, главоболие, жълтеница, чернодробни заболявания, гръдна жаба, кръвопикаене, подагра, ревматизъм.
Внимание:Употребата му при вътрешни кръвоизливи крие голяма опасност за болния— в такива случаи трябва да се потърси непременно лекарска помощ.

Начин на употреба: За вътрешно приемане се приготвя отвара от една супена лъжица наситнено коренище се заливат с 500 гр. вода. Вари се 10 мин. и се оставя да кисне 60 мин., след което се прецежда.Приема се 3 пъти дневно преди ядене по 80-150 гр. според възрастта. За външна употреба се прави по-концентрирана отвара, като се слагат три супени лъжици коренища и се действа по същия начин.Настойка от цялото растение в зехтин в съотношение 1:10 се препоръчва при заболяване на кожата, а от прясна билка в бяло вино, престоявайки 10 дена - за повишаване на апетита и като усилващо средство.

За него повече съм писала тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2011/12/07/planinski-ochibolec-orisan-da-ima-celebna-i-magicheska-sila.862995


image

В горските поляни си палувам
хемероиди и венци лекувам,
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.
10. Очиболец почудиче (Potentilla Recta L.)
Снимка: Иванка Транкарова ме е снимала.
Венчелистчетата са жълти и пет на брой, стъблените листа са също по-различни от тези на планинския очиболец.
Използва се против болестта гърлица у свинете, откъдето носи името си, също против малария, диария, дизентерия, хемороиди, за жабурене за заздравяване на венците.
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2011/12/07/planinski-ochibolec-orisan-da-ima-celebna-i-magicheska-sila.862995


image

В запустяли градините лудувам
възпалителни процеси лекувам,
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.
Автор: Невена Босилкова
С всички мои братовчеди
си приличаме като съседи
Но листенцата ми красиви
са признак за моите активи
Пет пръстчета на листенце
разтворена длан на детенце
Автор: Нети Дамянова

11.Очиболец пълзящ, петопръстник, прозорче пълзящо (Очиболец пълзящ)-Potentilla reptans L.
Снимка: Мариана Георгиева
Многогодишно тревисто растение с прави или в основата полегнали, разклонени и окосмени стъбла, високи 15-30 см. Чашката на цветчето е петлистна, жълто обагрена, а листата са петделни, като петте пръста на ръката.

Използваема част:
Използват се целият стрък с листата и коренчетата, които се изсушават и смилат. Бере се през септември.
Лечебно действие:Петопръстникът лекува възпаления от всякакъв вид и действа кръвоспиращо.

Приложение:при възпалени сливици и гърло, бяло течение, миома на матката, херпес зостер, тумори, хемороиди, възпаления на стомаха и червата, диария, чернодробни заболявания, възпаление на очите, парадонтоза и др.

Начин на употреба: Една чаена лъжичка смляна дрога се запарва в 150 гр. вода и като изстине се изпива половин час преди ядене. Това се прави три пъти дневно, непосредствено преди приемането на запарката-да не се прави наведнъж дневната доза.

Повече съм писала тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/08/20/petoprystnik-pet-prystcheta-ot-listenca.382888


image

12.Очиболец cив, пепелявосив очиболец, усойна трева (Potentilla cinerea)
Снимка : Маруся Христова
Oписание: Многогодишно сиво-зелено тревисто растение, образуващо чимове. Цветоносните стъбла 5–15 cm. дълги, полегнали или стелещи се, малко превишаващи приосновните листа, в предната половина разклонени, овласени. Листата длановидни, обикновено с 5 листчета, рядко тройни, с къси дръжки, последователни, гъсто овласени.Листата са донякъде кожести и груби, долните предимно 5-делни . Звездните власинки, особено от долната страна на листа, образуват плътен, сиво-зелен филц.
Цветовете правилни, с двойна чашка. Външните чашелистчета по-къси и по-тесни от вътрешните. Венчелистчетата жълти. Цветното легло почти сферично, влакнесто. Плодовете яйцевидни, голи, кафяво-жълти орехчета.
Често го бъркат с петопръстника, но за разлика от него листата му са твърди и месести, три и петделни, окосмени отдолу. Има същите лечебни свойства като почудичето. Ползва се против болестта гърлица у свинете, също против малария, диария, дизентерия, хемороиди, за жабурене за заздравяване на венците;

http://www.zdrava.bg/bilki/petoprastnik/?fbclid=IwAR3yop_UA2zhdIuwXgHeQKRInY4Uqaz4IVJWSbFkW9QYoz0r0dlD-VQEPQg

В Руската фитотерапия се използва подобна билка- безстъблен очеболец Potentilla acaulis, който не расте у нас и се отличава по това, че приосновнните му листа са триделни, а не петделни както при сивия и е определен като негов синоним. За разлика от сивия очеболец, той е доста изследван и се употребяба в руската фитотерапия. По тази причина предлагам на вашето внимание част от руска статия:
Безстебления очиболец е надарен с много ценни лечебни свойства, препоръчваме билката от това растение да се използва за лечебни цели. Използват се цветовете, стъблото и листата . Препоръчително е да се събират през целия период на цъфтеж. Забележително е, че безстебления очеболец притежава много ценна антибактериална активност. Отварата, приготвена на основата на корените и билките от това растение, се препоръчва при колит, гастрит, диария и стомашно-чревни колики, а освен това е и кръвоспиращо и стягащо средство.
Като укрепващо средство се препоръчва да се използва следното лекарство от билката: вземете три супени лъжици натрошена суха билка от това растение,запарете за около един час в две чаши вряща вода в плътно затворен съд, след което получената смес се филтрира много внимателно. Получената запарка се приема три пъти на ден в топла форма, една трета от чаша.
В случай на белодробна туберкулоза се препоръчва да се приготви следното лекарство: вземат се три чаени лъжички от корените на това растение, които трябва да се варят в една чаша вода. Получената отвара трябва да се запарва около два часа, след което се филтрира много внимателно. Такова лекарство се приема тридесет минути преди началото на хранене, четири пъти на ден, по две супени лъжици.
Источник: https://www.asienda.ru/plants/lapchatka-besstebelnaya/


image

В скалните терени си палувам
и от заушка децата ви лекувам
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.
13. Очиболец скален,загърличе, прозорче скално (Potentilla rupestris L.) (Drymocallis rupestris)
Снимка: Дарина Пейкова
Вписано е в ЗЛР.
Споменава се в книгите на Димков и Канисков , но не влиза в рецептите им. Представям на вниманието ви няколко ин витро изследвания в които я съпоставят и с още три, четири вида Потенила: Alba, recta, erecta,reptans. Добър разултат дава при справяне със зъбната плака.
In vitro анти-антиариогенни ефекти на екстрактите Drymocallis rupestris и тяхната оценка на качеството чрез анализ HPLC-DAD.
„В това проучване за първи път изследвахме in vitro инхибиторните ефекти на екстрактите Drymocallis rupestris и техните субфракции, получени с разтворители с различна полярност (воден, 50% етанол, диетилов етер, етилацетат и n-бутанол) срещу бактериална жизнеспособност и кариес фактори на вирулентност на Streptococcus spp. щамове. Подфракцията на диетилов етер (PRU2) показва бактериостатична и бактерицидна активност срещу мутанови стрептококи, с минимални инхибиторни концентрации (MICs) в диапазона от 0,75-1,5 mg/mL и минимални бактерицидни концентрации (MBCs) в диапазона от 1,5-3 mg/mL . Освен това PRU2 инхибира образуването на биофилм от стрептококи по дозозависим начин. Установено е също, че всичките пет препарата на D. rupestris проявяват разнообразни инхибиторни ефекти върху de novo синтеза на неразтворими във вода и водоразтворими α-d-глюкани от глюкозилтрансферази от стрептококите от групата на мутантите. Фитохимичният профил на изследваните проби се определя чрез спектрофотометрични и хроматографски (HPLC-DAD-MS3) методи. Установено е високо съдържание на полифенол (общ фенол, фенолни киселини, танини, проантоцианидини и флавоноиди), което корелира с антикариогенната активност на анализираните проби. Резултатите показват, че екстрактите от D. rupestris и техните подфракции могат да станат полезни добавки за фармацевтични продукти като нов антикариогенен агент в широк спектър от продукти за грижа за устата. Необходими са допълнителни проучвания, за да се изясни кои фитосъставки на D. rupestris са отговорни за антикариесните свойства.“

https://www.researchgate.net/publication/254260074_In_Vitro_Anticariogenic_Effects_of_Drymocallis_rupestris_Extracts_and_Their_Quality_Evaluation_by_HPLC-DAD-MS3_Analysis

Българската народна медицина го използва против заушка при децата, като се пие и се налага болното място.
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/08/20/petoprystnik-pet-prystcheta-ot-listenca.382888


image

В скалните терени си палувам
рани от усойница лекувам,
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.
14.Очиболец сребрист, Прозорче сребролистно (Potentilla argentea L.)
Снимка: Албена Люцканова
Стъблото и листата му са сребристобели.Забележете колко са нарязани листата и са доста по-различни от тези на планинския очиболец.Цъфти през цялото лято в жълто и има пет венчелистчета. При негосе използва само надземната част. Расте покрай ливадите и бедните на почва припечни скатове, но по-често по варовитите скали.

Отварата от цялата билка действа стегателно и служи за пречистване на кръвта. Употребява се и против болки в стомаха и червата, диария, дизентерия, хемороиди, малария, за компреси при очни проблеми, както и против ухапвания от отровна змия. Прилага се при ухапване от усойница чрез налагане с лапи и пиене на отварата.

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2011/12/07/planinski-ochibolec-orisan-da-ima-celebna-i-magicheska-sila.862995

В миналото в някои села са запалвали стръкове на сребрист очиболец и са кадяли вечер около възпалени очи при конюктивит, а на сутринта заболяването отшумявало. Това сподели член на групата ни, който е изпитал такова лечение, приложено от неговата баба.

Повече за използването на тези билки може да научите в моят профил във фейса, където съм направила албум с тях и в коментар под всяка снимка има много инфо и още снимки от дадения вид билка :

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=100001601692108&set=a.2200380336692001

Същите албуми съм направила и в Групата във Фейса „Тайната на билките“, който го интересува да идва при нас: https://www.facebook.com/groups/1830831407232538
В групата наблягаме на разпознаването на билките, растящи в природата и направа на лечебни продукти от тях в домашни условия. Понякога споделяме опит в лечението с тях на свои болежки и такива на близките ни, но като цяло не се занимаваме с лечение по симптоматика, както се случва с други билкарски групи,защото не сме лечители с практика.

image
Това е колаж от тези билки, направен от Нети Дамянова, админката на публичната група "Тайната на билките" във фейса.



Гласувай:
10



1. wonder - Очаквам и за билката Оман да напи...
22.09.2021 20:00
Очаквам и за билката Оман да напишеш. ;)))
Особено за Черния Оман, известен още като зарасличе, чернокос, див тютюн, страсник и др.
И... минавай от тук по-често, Пролет.
Липсваш.
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Очаквам и за билката Оман да напи...
22.09.2021 20:43
wonder написа:
Очаквам и за билката Оман да напишеш. ;)))
Особено за Черния Оман, известен още като зарасличе, чернокос, див тютюн, страсник и др.
И... минавай от тук по-често, Пролет.
Липсваш.

0, за черният оман и неговите братовчеди от сем. зарасличе съм писала във втора част, това е трета, карам по азбучен ред. Това е в предният постинг. Съжалявам много, че липсвам, но битовизмите да ме обгърнали отвсякъде. Гледам, болен, дребен и недоволен.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15317451
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031